Da li se može prekinuti mandat Atifete Jahjaga

Politički analitičar Behxhet Shala izjavio je da položaj predsjednika Kosova može biti dio političkog dogovora o podjeli vlasti između budućih partnera vladajuće koalicije. Shala je rekao da koalicionim partnerima nije uopšte teško ukloniti sa te pozicije aktuelnu predsjednicu Atifete Jahjaga.

 "Znamo kako je predsjednica Jahjaga došla na ovu poziciju i mislim da nema nikakvog problema da ona bude uklonjena", izjavio je Shala za list "Epoka e Re".

Drugačiji stav u odnosu na političkog analitičara Behxheta Shalu, oko ovog pitanja izazio je poznavalac ustavnih pitanja, profesor Riza Smaka. On je također za list rekao da nikakvim političkim sporazumom ne može biti prekinut mandat predsejdnice Atifete Jahjaga.

"Mandat predsjednika je jasno preciziran Ustavom Republike Kosova. U tom smislu ne dolazi u obzir da političke partije sklope sporazum, da prije okončanja ustavnog roka bude izabrana druga osoba za predsjednika. Predsjednica ima Ustavom zagarantovan mandat. Predsjednicu je izabrala Skupština. Dakle, na osnovu ustavnog jezika, ne dolazi u obzir razgovor o tome da se predsjednici prekine mandat. Sasvim drugačije je ukoliko je natjeraju da podnese ostavku", rekao je Smaka.

On je rekao da nakon okončanja mandata predsjednice Jahjaga političke partije koje su u vladajućoj koaliciji mogu se dogovoriti ko će biti na čelu Ureda predsjednika države.