Javna debata u Skupštini Kosova

U Skupštini Republike Kosova održana je javna debata o nacrtu zakona o zaštiti od buke, gdje su pored članova komisije prisustvovali i predstavnici vjerskih zajednica, civilnog društva, kao i ministar za prostorno planiranje Dardan Gashi koji je, pored vlade, sponzor ovog nacrta zakona.

Ministar je obrazložio da se ovaj zakon ne odnosi konkretno na učenje ezana.
"Ni u jednom trenutku ni vlada, ni ministarstvo, niti bilo ko drugi nije razmišljao da ukine ezan. Cilj je zapravo postizanje sporazuma između građana, vlade i Islamske zajednice o nivou zvuka koji treba da se reguliše. IZ ima veliko razumijevanje, ali su se pojavile reakcije onih koji su htjeli da zloupotrebe ovu situaciju", kazao je Gashi.
Rasim Demiri, predsjednik DSB-a i član parlamentarne grupe 6+ istakao je da je nacrt zakona o zaštiti od buke zakon koji je itekako potreban.
"Nadamo se da će ministar prihvatiti prijedlog parlamentarne grupe 6+ i prijedlog još nekih poslanika a to je da se iz člana 4.2 izbriše da su vjerski objekti ti koji stvaraju buku, odnosno da su izvori buke", rekao je Rasim Demiri, predsjednik DSB-a i član parlamentarne grupe 6+ i dodao:
"Mi smo o ovom zahtjevu razmatrali na prvom čitanju Parlamenta Republike Kosova imali smo svoje prijedloge. U članu 4.2, se govori o izvorima buke i da vjerski objekti spadaju među onima koji stvaraju buku, kao što su drumski i željeznički saobraćaj i drugi koji su navedeni u zakonu".
Ono što je stav parlamentarne grupe 6+, prema riječima Rasima Demirija, jeste da se protivi ovom nacrtu, tj. ovom članu i dodaje da su uputili jedan amandament gdje je navedeno da se ovaj nacrt zakona preformuliše, odnosno da se izbriše iz člana 4.2, kada je riječ o vjerskim objektima, koji se ubrajaju u izvorima buke.
Na današnjoj sjednici komisije, predstavnici Islamske zajednice su iznijeli svoj prijedlog, kojim su zapravo podržali stav parlamentarne grupe 6+. Član islamske zajednice Sabri Bajgora izjavio je da je IZ i prije ovog nacrt zakona razmotrila jedan plan što se tiče ezana.
"IZ je ta koja je apelovala na džamije, konkretno u Prištini i u nekim drugim većim centrima, da se ezan na sabahu i na jaciji reguliše decibelima", rekao je Bajgora.
"Svakako ćemo podržati prijedloge IZ, danas je bila prva debata, nadam se da ćemo imati još jednu debatu, tako da ćemo do drugog čitanja ovaj nacrt zakona doraditi, koji će biti u interesu, prvenstveno Islamske zajendnice, a i svih nas koji očekujemo da se izmjeni član 4.2, jer vjerski objekti sigurno nisu ti koji prouzrokuju buku", rekao je Demiri na današnoj javnoj debati.