Od marta ove godine

Od marta će se olakšati kretanje građana Kosova prema Makedoniji i obrnuto. Ovo će se dogoditi pošto će susjedne zemlje potpisati sporazum o slobodnom kretanju samo sa ličnom kartom. Jedini uslov koji je spriječavao takvu saradnju do sada je nedostatak biometrijskih ličnih karti od strane građana Kosova.

Kosovske vlasti su izjavile za portal "Portalb" da sporazum između dvije države je na razmatranju, i očekuje se da u toku jednog mjeseca bude finalizovan od strane ministra unutrašnjih poslova Kosova i njegovog makedonskog kolege.

"Od decembra smo počeli da izdajemo biometrijske lične karte. Ministar Rexhepi je imao sastanak sa ministrom Jankulovskim u decembru i jedna verzija sporazuma je spremna. Očekuje se da nakon razmatranja od strane stručnjaka sporazum bude potpisan. Ukoliko posao prođe dobro, negdje će do marta biti potpisan sporazum", rekao je glasnogovornik ministarstva unutrašnjih poslova, Fisnik Rexhepi.

Takav stav je potvrdila i makedonska strana. Inače, Makedonija je prethodno potpisala sličan sporazum sa Albanijom, Srbijom i Crnom Gorom, u kojim građani mogu da putuju sa ličnim kartama.