Lož ulje ili nafta

Iz nekoliko institucija dolaze različiti podaci. Institut za javno zdravlje kaže da je u školskim rezervoarima ulje a ne nafta, dok na carini nemaju podatke da je takvo ulje uvezeno. U "HIB Petrolu" kažu da oni ne uvoze takvo ulje, prenosi "Zëri".

Plaćeno je kao nafta eurodizel i kao takvo ga je kupila Opština Priština. Ali, Institut za javno zdravlje kaže da je u pitanju ulje za loženje a ne nafta. Sa druge strane kompanija "HIB Petrol" insistira na tome da već sedam godina ne izvozi to ulje. 
Čak i u carini kažu da nema ni carinsku oznaku za tu vrstu ulja. Postoji i Administrativna uredba koja od 2007. godine zabranjuje ulazak te vrste ulja na Kosovo i njegovo korišćenje za grijanja. 
Velika je razlika u cijeni tog ulja i eurodizela, jer je ulje za oko 40 odsto jeftinije. Ako se ima u vidu količina koja je prodata opštini Priština, onda je ta razlika 1,5 miliona eura.
Dokumenti, deklaracije i kontroverzni rezultati nekih institucija otvaraju više sumnji za moguće malverzacije sa naftom koja se koristi za grijanje u prištinskim školama.