Manjinama produžiti rezervisana mjesta

Neuspjeh pravilnog rješavanje problema vladavine prava i zakona mogao bi usporiti očekivanu integraciju Kosova u Evropsku uniju, rekao je u intervjuu za list "Koha Ditore" britanski ambasador na Kosovu Ian Cliff.

"Ono što bi moglo usporiti proces integracije Kosova u EU je neuspjeh da se riješi problem vladavine prava. Još uvijek postoji percepcija da odsustvo vladavine prava oslabljuje Kosovo", rekao je Cliff.

Ponavljanje izbora za predsjednika sjeverne Mitrovice, prema riječima Cliffa ne bi trebalo uticati na kašnjenje stvaranja Asocijacije srpskih opština.

Prema njegovim riječima, timovi za upravljanje trebaju izraditi nacrt statuta u skladu sa svim zainteresiranim stranama i stvaranje mogućnosti da tu uzmu učešće svih deset srpskih opština.

Činjenica da se u 2014. godini održavaju nacionalni izbori, prema njegovim riječima, ne bi trebala prebaciti pažnju sa ekonomskih problema i stvaranju novih radnih mjesta.

Što se tiče rezerviranih mjesta za manjine, ambasador Cliff je rekao da okončanjem nezavisnosti, rukovodstvo PDK i AAK-a se uopšteno složilo da se oni produže za još jedan mandat. Što se tiče LDK-a, prema njegovim riječima, oni su bili neodlučni.