Restruktuiranje po planu

Vlada Kosova neće moći da zaustavi sprovođenje sporazuma postignutih sa Beogradom u zamjenu za ukidanje izvršnih ovlašćenja EULEX-a u krivičnom gonjenju ratnih zločina i zločina visokog profila za korupciju i organizovani kriminal.

U povjerljivom planu za restruktuiranje EULEX-a se decidno kaže da će nova misija EU imati ovlašćenja za sprovođenje sporazuma postignutih u Briselu, piše list "Tribuna".

Strategija će u Briselu biti predmet pregovora Vlade Kosova i EU. Osim ovoga, očekuje se i da bude definisana buduća misija koja će zamjeniti EULEX.

Očekuje se da će pregovori definisati mnogo toga jer su zemlje članice EU, posebno Njemačka i Velika Britanija protiv ukidanja izvršnih nadležnosti u oblasti ratnih zločina i kriminala visokog profila koje ima misija EU.

U toj tački je plan čiju kopiju posjeduje "Tribuna" ostao dvosmislen. Kaže se da će nova misija imati puna ovlašćenja u slučajevima kriminala visokog profila koji su u toku, ali se pominje da će se novi slučajevi inicirati na zahtjev kosovskih institucija.  
Ovoj misiji ipak neće biti potrebni ničiji zahtjevi kada su u pitanju stvari koje se odnose na sprovođenje Briselskih sporazuma. Prema povjerljivom planu misija će imati izvršna ovlašćenja i za sprovođenje akcija koje vode do realizacije saporazuma. Štaviše, Misija će imati i dodatna specijalna ovlašćenja u opštinama sjeverno od rijeke Ibar.

"Koha ditore" prenosi da će sa izmjenama u misiji EU da dođe i novo ime, a najnoviji prijedlog Brisela je da to bude SITS - Special Investigation Task Service - ili Služba za specijane istrage.