Naša agenda je povratak u Evropu

Različite vjerske struje koje pokušavaju da islam prenesu na naš politički život, da prenesu u naš javni diskurs, prenesu kao drugi način življenja, drugačijeg diskursa mogu predstavljati opasnost po državu Kosovo. Ovako je u drugom dijelu intervjua datom listu "Zëri" rekao ministar inostranih poslova Kosova, Enver Hoxhaj.

On traži od Ministarstva unutrašnjih poslova i drugih ministarstava, raznih agencija da budu pažljivi.

"Ovo što sam vama rekao ponovio sam i na određenim sastancima u Evropi, ali i na Bliskom istoku", rekao je Hoxhaj.

Prema njegovim riječima, Kosovo i njegovi građani u historijskom i geografskom smislu, ali i kulturološkom su Evropljani.

"I naša evropska agenda je povratak u Evropu. Mislim da Kosovo nema potrebe ni da uvozi ni da izvozi islam", rekao je ministar tokom intervjua, gdje je govorio i o liberalizaciji viza, ilegalnoj emigraciji i izvještaju Dicka Martyja...

On je na pitanje novinara lista da li je kašnjenje sa liberalizacijom viza samo strah od velikog broja emigranata ili je samo još jedna ideja koja je stvorena a koju Kosovo može koristiti kao tranzitna zemlja mnogih radikalnih struja, ljudi radikalnih sa vjerskog aspekta da pređu preko Kosova i da lakše uđu u zapadnoevropske  zemlje odgovorio:

"Mislim da bi pitanje trebalo postaviti na dva nivoa, ukoliko govorimo o opasnosti. Veću opasnost predstavljaju Srbija koja ima svoj Sandžak ili druge zemlje u regionu, da ne spominjem Bosnu i Hercegovinu, nego samo Kosovo. Kosovo u zadnjih sedam godina je dokazalo da je zemlja izgrađena na tri principa: demokratiji, sekularizmu i multietničnosti, i suprotno onome što za mene ekstremne vjerske struje predstavljaju prijetnju novoj državi Kosovo i moramo misliti na strateškom planu koje trebaju biti mjere koje se trebaju poreduzeti protiv njih. Mislim da to ne bi trebao biti argument u vezi procesa liberalizacije viznog režima, ali bi trebao biti, a to je drugi nivo, izolacija može dovesti do vjerskog ekstremizma, izolacija može donijeti nacionalni ekstremizam, izolacija može dovesti do radikalizacije u politici...".