Barbara Balanzoni sa svojom mačkom Agatom

Pripadnica NATO baze na Kosovu, italijanska poručnica Barbara Balanzoni, optužena je za neposlušnost i završila na vojnom sudu zato što je spasila život mački.

U optužnici piše da je poručnica Balanzoni, spasavajući mačku, zanemarila naredbu koja izričito zabranjuje dovođenje "divljih i napuštenih životinja na područje vojne baze", a prijeti joj minimalna kazna, od jedne godine vojnog zatvora.
 
Ona je rekla britanskom "Guardianu" da je intervenisala nakon što je dobila poziv vojnika koje je uznemirila buka ozleđene mačke.
 
"U bazi su živjele mnoge napuštene mačke. U teoriji, one jesu napuštene, ali tamo žive", rekla je Balanzoni i dodala da je jedna od naredbi i ona u kojoj stoji da "u slučaju odsutnosti veterinara, mora intervenisati dežurni ljekar".
 
Balanzoni je zatekla mačku, koju je kasnije nazvala Agata, za vrijeme okota i tvrdi da bi bez njene intervencije sigurno uginula jer je imala problema da okoti posljednje mače koje je bilo mrtvorođeno.
 
"Da je mačka uginula, cijela oblast bi morala da se dezinfikuje. Štaviše ni mačiće ne bi imao ko da hrani, pa bi i oni uginuli i nastao bi ozbiljan problem po zdravlje", rekla je Balanzoni, koja se u međuvremenu vratila svom civilnom poslu u Toskani.
 
Kako navodi "Guardian", o ovom slučaju raspravljaće i italijanski parlament.

Očekuje se da sudski proces bude otvoren 7. februara u Rimu.