Opozicija najavila bojkot sjednice parlamenta

Skupština Kosova će u četvrtak raspravljati i glasati o Nacrtu zakona o budžetu Kosova za 2014. godinu u koji je uvršten i amandman o prodaji PTK-a, odlučilo je u ponedjeljak Predsjedništvo Skupštine.

Skupština Kosova će u četvrtak raspravljati i glasati o Nacrtu zakona o budžetu Kosova za 2014. godinu u koji je uvršten i amnadman o prodaji PTK-a, odlučilo je danas Predsjedništvo Skupštine.

Opozicija se protivi prodaji PTK-a i najavljuje bojkot Skupštine. Šef poslaničke grupe PDK-a, Adem Grabovci je ipak uvjeren da će poslanici izglasati budžet, prenosi Agencija Anadolija (AA).

"Poslanici će budžet Republike Kosovo u četvrtak izglasati. U potpunosti sam uvjeren u razumnost poslanika i da će pokazati političku zrelost", kazao je Grabovci.

Šef poslaničke grupe opozicionog Demokratskog saveza Kosova (LDK), Ismet Beqiri je nakon sjednice Predsjedništva Skupštine izjavio da je njegova partija protiv načina na koji Vlada pokušava da proda kompaniju PTK- Pošta - Telekom Kosova i najavio bojkot sjednice.

"Ukoliko prođe drugo čitanje zakona o budžetu sa osmim amandmanom koji se odnosi na prodaju 75 posto akcija PTK-a, mi kao LDK nećemo biti u sali. Jasno je da se radi o pokušaju da se prokrijumčari PTK-a. Mi ćemo preduzeti sve zakonske mogućnosti i sigurno da će najadekvatnije mjesto biti Ustavni sud", kazao je Beqiri.

I Visar Ymeri, šef poslaničke grupe pokreta "Vetëvendosje" najavio je da će biti preduzete sve mjere da se zaustavi prodaja PTK-a kroz zakon o budžetu.

Od opozicionih partija jedino se Alijansa za budućnost Kosova (AAK) nije izjasnila po ovom pitanju.

Vlada Kosova je u aprilu ove godine prodala 75 posto akcija PTK-a, Pošte - Telekoma Kosova, međutim Skupština nije potvrdila tu prodaju. Kupac je njemačko-američko-engleski konzorcij Axos GMBH s kompanijom Najafi Companies, koji je ponudio 277 miliona eura.