Evropljani sa Thaçijem razjašnjavaju stav

"Vlada posreduje i pokušava da iskoristi restruktuiranje EULEX-a da skine sa vrata misiju", rekao je za list "Tribuna" visoki evropski funkcioner. Pokušaji Vlade Kosova da od juna sljedeće godine oduzme izvršna ovlašćenja EULEX-u, zabrinjava evropske zvaničnike.

Rezolucija kosovske skupštine o završetku ove misije i izjave premijera ali i ostalih vladinih funkcionera svaki put kada EULEX započne neki krivični postupak za ratne zločine ocjenjuje se kao direktan pokušaj Vlade Kosova da skine sa vrata misiju EU za vladavinu zakona.

"Vlada pokušava da restruktuiranje EULEX-a iskoristi za raspuštanje ove misije", rekao je anonimno za list jedan visoki evropski zvaničnik.

Ovaj diplomata, iz jedne od najmoćnijih zemalja EU, rekao je da su zemlje članice koje podržavaju nezavisnost Kosova kategorički za to da misija EU za vladavinu zakona zadrži svoja izvršna ovlašćenja u borbi protiv korupcije ali i za krivično gonjenje ratnih zločina.

Očekuje se da misija EULEX-a poslije saglasnosti koju će dobiti u januaru od zemalja članica počne sa promjenom svog prisustva.

Biće manje članova ove misije, moglo bi da bude promjenjeno i ime, ali neće odustati od izvršnih ovlašćenja u borbi protiv organizovanog kriminala i ratnih zločina.