Dažbine na robu iz Srbije

Na graničnim prelazima između Kosova i Srbije, konkretno na Jarinju i Brnjaku na sjeveru Kosova sutra će, u skladu sa Briselskim dogovorom, početi naplata dažbina na robu iz Srbije.

Na pojedinim lokalnim medijima na severu Kosova u toku je kampanja EULEX-a kojom se građani informišu da će prikupljene dažbine biti utrošene za potrebe ovdašnjeg stanovništva.

"To će doprineti povećanju socijalno-ekonomskih investicija i poboljšanju životnog standarda. Ovi novčani prihodi finansiraće razne infrastrukturne projekte u zajednici poput dječijih vrtića, škola i bolnica", navodi se u kampanji.

Portparol EULEX-a Irina Gudeljević izjavila je je jedan od glavnih prioriteta ove misije implementacija svih sporazuma izmedju Prištine i Beograda na sjeveru Kosova.

Gudeljević je komentarišući za sutra najavljeni početak naplate dažbina na prelazima Jarinje i Brnjak na sjeveru Kosova rekla da je na Beogradu i Prištini da komuniciraju u vezi sa dijalogom i sporazumima koji su postignuti uključujući i taj koji se odnosi na carinu.

"Kosovska carina je ta koja bi trebalo da bude kontaktirana u vezi sa tačnim procedurama koje će biti sprovedene na Jarinju i Brnjaku", kazala je portparolka EULEX-a.

Ona je dodala da implemnacija svih sporazuma koji su postignuti između Beograda i Prištine na sjeveru Kosova je bila i biće jedan od glavnih njihovih prioriteta.

"Mi smo tu da asistiramo i pomognemo, a sve u skladu sa mandatom koji imamo", kazala je Gudeljević.

Adriatik Stavileci, glasnogovornik Cartine Kosova izjavio je za portal publiku.net da su izvršene sve pripreme za carinjenje robe uvezene iz Srbije, na pomenutim carinskim prelazima Kosova.

"Carinjenje robe koja ulazi na Kosovo iz Srbije, od sutra ujutro, u redovnom postupku može se obavljati na graničnim prelazima Jarinje i Brnjak. Od sutra, pošiljke koje su namijenjene, na primjer za Leposavić, ne moraju olaziti prvo na carinski terminal, već će se carinjenje obavljati na granici", rekao je Stavileci.

On je rekao dana graničnim prelazima  Jarinje i Brnjak sve je u redu i da nema problema.
Sam Stavileci nije želio komentirati pitanje odredišta poreza, rekavši da to nije dužnost carina.

"Naš posao je da prikupljamo poreze i da carinimo robu, a ne da komentarišemo političke stavove", odgovorio je on.