Neće biti drugog Osnovnog suda u Mitrovici

Zvaničnici Vlade Kosova su obećali da neće dozvoliti drugi Osnovni sud na sjeveru kako zahtjeva Srbija. Zamjenik premijera Hajredin Kuçi je rekao da će "postojati samo jedan Osnovni sud". Ali pripadnici civilnog društva kažu da je Vlada Kosova učinila novi ustupak, promjenivši plan za sprovođenje sporazuma, kako bi omogućila opštinama sa većinskim srpskim stanovništvom da osnuje nove sudove.

Kosovska strana je rekla da će u nove pregovore u Briselu na kojima će se razgovarati o pravosuđu, ući sa stavom da neće biti drugog osnovnog suda u Mitrovici, da će se primjenjivati samo jedan zakon kao i da će hijerarhija imenovanja sudija na sjeveru ići sa centralnog nivoa.

Dok Beograd nije odustao od formiranja osnovnog suda na sjeveru funkcioneri kosovske vlade insistiraju da to neće prihvatiti.

Nezvanični izvori uključeni u pregovore u Briselu su rekli da je do sada postignut jedino dogovor o Apelacionom sudu, a da su velika neslaganja oko Osnovnog suda i integracije sudijskih struktura.

Po riječima civilnog društva, Vlada Kosova je izmjenila i Sporazum od 19. aprila kako bi dala mogućnost opštinama sa većinskim srpskim stanovništvom da formiraju nove sudove.

Zamjenik premijera Hajredin Kuçi je rekao da će "postojati samo jedan Osnovni sud, jedan zakon koji će se primjenjivati na čitavom Kosovu, a da će i hijerarhija imenovanja ići sa centralnog nivoa, tačnije od predsjednice Republike Kosova".