I zbog produženja pritvora Sami Lushtakuu

Ukoliko do 20. decembra Sami Lushtaku ne bude oslobođen, izgubiće mandat gradonačelnika Skenderaja. Ovu opštinu bi mogla zadesiti ista sudbina kao Uroševac i Kačanik, kada su dvojica bivših gradonačelnika iz redova PDK izgubili mandat zbog kazne. Izbori u tim opštinama su CIK koštali preko pola miliona eura. Ima i drugih lokalnih lidera koji su optuženi za krivična djela a koji su u utrci ili su izabrani.

Novoizabranom gradonačelniku Skenderaja Sami Lushtakuu, koji je u pritvoru od maja mjeseca ove godine kao osumnjičenom za ratne zločine, u petak je pritvor produžen za još dva mjeseca.

Ukoliko do 20. decembra ne bude oslobođen iz pritvora radi polaganja zakletve, izgubiće mandat predsjednika opštine. Neoslobađanje Lushtakua iz pritvora dovodi do prijevremenih izbora u Skenderaju, koji će morati biti održani u roku od 45 dana od 20. decembra, piše list "Koha Ditore".

Demokratska partija Kosova ima šanse da još jednu opštinu dovede na prijevremene izbore kao što je uradila sa Uroševcom i Kačanikom. To bi moglo da se desi u roku od tri mjeseca.

Takvi prijevremeni izbori su održani u Uroševcu i Kačaniku kada su predsjednici opština Bajrush Xhemajli i Xhabir Zharku bili osuđeni po izvršnoj presudi.