Razlozi private prirode

Porodica romske djevojčice Leonarde Dibrani, čija je deportacija iz Francuske izazvala kontroverze, napadnuta je u nedjelju na Kosovu, saopštila je policija Kosova.

Četiri osobe su privedene zbog incidenta u Mitrovici, koji bi prema prvim informacijama, mogao da bude izazvan razlozima privatne prirode, iz ranijeg perioda, rekao je načelnik policije Ahmet Gjosha.

"Incident se dogodio između dvije porodice, Dibrani i Bislimi. Ispostavilo se da je Bislimi bio muž Džemale Dibrani (Leonardine majke) prije 25 godina i pretpostavljamo da je ta činjenica podstakla incident", kazao je Gjosha i dodao da je porodica Beslimi vraćena na Kosovo iz Švajcarske prije četiri mjeseca.

U incidentu, koji policija istražuje, majka djevojčice je zadobila povrede zbog kojih je primljena u bolnicu, prenio je AFP.

Francuski predsjednik Fransoa Oland ponudio je juče djevojčici da se vrati u Francusku i nastavi školovanje, ali bez svoje porodice.

Dibranijeva je ponudu odbila iz Mitrovice, u kojoj živi poslije deportacije 9. oktobra, dok je njen otac rekao da se porodica neće dijeliti i ni po koju cijenu vratiti u Francusku.

Njeni roditelji i petero braće i sestara živjeli su u Francuskoj četiri godine dok je razmatran njihov zahtjev za azil, koji je naposljetku odbijen ovog ljeta.

Djevojčicu je policija uhapsila tokom školskog izleta, izazivajući burnu reakciju u javnosti i stavljajući na muke francuskog ministra unutrašnjih poslova Manuela Valsa.

Prošle godine je iz Francuske deportovano 36.822 useljenika, od kojih su mnogi Romi, što je povećanje od blizu 12 odsto u odnosu na 2011, podsjetila je francuska agencija.