SUMNJA NA PIROMANIJU

Njemački Biberschlag može se pohvaliti renoviranim skakačkim kompleksom za razvoj njemačkog skakanja, dvije godine nakon razornog požara u kojem su teško oštećene tri skakonice.

Prije nepune dvije godine, tačnije 12. juna 2022. godine, požar je uništio tri male skakaonice u vlasništvu skakačkog kluba SV Biberau, koje su važile za dragulj lokalne sportske infrastrukture. Uprkos brzoj intervenciji vatrogasaca, koji su za manje od pola sata stavili požar pod kontrolu, pričinjena je šteta veće od 100.000 eura. Sumnjalo se da je požar podmetnut.

Najveći dio radova na izgradnji originalnih skakaonica, koji su u funkciji od 2004. godine, obavili su članovi lokalnog kluba. Godinu dana ranije postavljena je vještačka rasvjeta u manjim arenama, a samo sedmicu prije požara počeo je sa radom novi sudijski toranj.

Radost članova kluba tada se preko noći pretvorila u veliku tugu. U lokalnom klubu trenira oko 50 skakača, trkača i takmičara nordijske kombinacije. Nakon temeljnog renoviranja, tokom kojeg je kompleks bio zatvoren za sportiste i posjetioce, skakaonice su ponovo spremne, a na tom mjestu danas (17. maja) će se održati prvo takmičenje poslije skoro dvije godine.

Renoviranju je doprinio Nacionalni sportski savez, 75.000 je prikupljeno donacijama, a ostatak su obezbijedili općina Schleuzegrund i okrug. Generalno renoviranje je završeno prije nekoliko sedmica i sada je skakaonica ponovo spremna za takmičenja.