Zabrana dolaska srpskih dužnosnika na Kosovo

Zabrana Vlade Kosova za dužnosnike iz Beograda za period koliko traje predizborna kampanja će se raspravljati u Bruxellesu, gdje će baronica Catherine Ashton smjestiti jednog naspram drugog premijera Hashima Thaçija i Ivicu Dačića. Dok zvaničnici iz Beograda očekuju da odluka o posjetama Kosovu bude promjenjena nakon sastanka u Bruxellesu, kosovska vlada je saopštila da će jasno staviti do znanja premijeru Srbije da ne može doći na Kosovo radi izborne kampanje, piše list "Koha Ditore.

Prema mišljenju analitičara ovaj sastanak može proći u napetoj atmosferi, zbog frustracije srpskog premijera nakon zabrane da uđe na Kosovo.

"Ashton i dva premijera na sastanku će razmotriti napredak u provedbi sporazuma iz dijaloga, posebno kada je riječ o pripremama za lokalne izbore 3. novembra", rekla je Kocijančić.

Uprkos prijetnjama Dačića da će se povući iz dijaloga, zamjenik premijera Kosova, Hajredin Kuçi izjavio je da kosovska strana neće ustuknuti spram pritisaka srpskog premijera.

Stav premijera Thaçija spram srspkog premijera Dačića, prema riječima Kuçija ostaje jasan. U međuvremenu prijetnje Dačića zbog zabrane dolaska na predizbornu kampanju Srpske građanske inicijative u Štrpcu, Kuçi vidi kao gorčinu i djelovanje po inerciji.

"Razgovaraće se i o ovom pitanju i ja mislim da će kosovska strana imati stav koji je u saglasnosti sa Ustavom Kosova, sa Sporazumom od 19. aprila, ali i u evropskom duhu", rekao je Kuçi.

"Mi smo za to da se lokalni Srbi ohrabre da izađu na izbore ali ne da imamo predizbornu kampanju Srbije na Kosovu", rekao je Kuçi.