U izjavi datoj za RTK 2

Kosovski analitičar Azem Vllasi ocijenio je danas da će predstojeći lokalni izbori na Kosovu biti uspješni kada je riječ o učešću srpske zajednice.

Vllasi je u izjavi Drugom programu TV Kosova na srpskom jeziku (RTK 2), ocijenio da je kampanja za lokalne izbore skoro u svim mjestima dobro počela i da je vidljiv entuzijazam kod onih koji su se kandidovali na tim izborima.

"Značaj ovih izbora je i u tome što se oni sprovode na cijeloj teritoriji Kosova i što će na njima učestvovati i Srbi u opštinama sa srpskom većinom", rekao je Vllasi, nekadašnji visoki funkcioner Saveza komunista Jugoslavije.

Po ocjeni Vllasija, odnosi Kosova sa Srbijom već u startu pomalo opterećuju temu lokalnih izbora, a dominira to što srpski premijer Ivica Dačić nije mogao da posjeti Štrpce.

"Ja mislim da se bespotrebno zaoštrava atmosfera oko toga, jer tu ima dva principijelna razloga zbog kojih Dačić ne može da učestvuje u izbornoj kampanji na Kosovu. Prvo, to su lokalni izbori, drugo, ne može predstavnik druge države da dođe da učestvuje u izbornoj kampanji", naveo je Vllasi.

On je istakao da taj drugi razlog još neprihvatljivijim čini to što su se Dačić i vlasti iz Beograda već svrstali uz jednu srpsku listu što, po riječma Vllasija, principijelno nije prihvatljivo.

"Čak je on (Dačić), pozivajući kosovske Srbe da izađu na izbore, jednom rekao: 'Izađite, vi izaberite vaše predstavnike koji će držati vezu s Beogradom, u protivnom predstavljaće vas Thaçijevi Srbi'. To je potpuno neukusno", naveo je Vllasi.

Vllasi je ukazao da bi do kraja predizborne kampanje trebalo imati u vidu da se radi o lokalnim izborima i da nije potrebno nacionalistički bojiti te skupove.

Ocijenivši da nacionalizam i nacionalistička retorika "više ne prolaze", Vlasi je kazao da se treba koncentrisati na probleme lokalne zajednice.

"Dakle, da glasove građana dobiju oni koji daju najbolje ponude za stvarno rješavanje nekih problema važnih za život građana u lokalnoj zajednici. To, po mom mišljenju, treba da bude prisutno u kampanji", zaključio je Vllasi.