Posjete političkog karaktera neće biti

Zamjenik premijera Kosova Hajredin Kuçi kaže da premijer Ivica Dačić, niti bilo koji drugi zvaničnik, neće moći da posjeti Kosovo tokom predizborne kampanje.

"Imali smo zahtjev Dačića da posjeti Kosovo i posjeta je odbijena sa obrazloženjem da se tokom izborne kampanje ne dozvoli uticaj na unutrašnji proces. Njegovi zahtjevi tokom izborne kampanje će biti odbijeni. Drugi zahtjevi će se jedan po jedan razmotriti, shodno karakteru posjete. Posjete koje imaju politički ili partijski karakter se neće dozvoljavati", kaže Kuçi.

Prema dosadašnjoj praksi zvaničnici Srbije su, uključujući i predsjednika i premijera, na Kosovo mogli da dođu jedino u posjete vjerskog karaktera.

Vlada Kosova je ranije odbila zahtjev predsjednika Srbije Tomislava Nikolića da posjeti Kosovo.

Premijer Kosova Hashim Thaçi je juče, tokom posjete Gnjilanu, izjavio da je odluka o zabrani ulaska na Kosovo za premijera Dačića "autonomna odluka kosovskih vlasti".

"Mi imamo naše ustavne i zakonske odgovornosti. To je bila pojedinačna odgovorna odluka i mi smo zainteresovani za uspjeh izbornog procesa. To je bila autonomna odluka", rekao je Thaçi.