Što prije pronaći počinioce

Predsjednica Kosova za napad okrivila "snage koje imaju za cilj da destabilizuju Kosovo". Ona je oštro osudila jutrošnji napad na pripadnike EULEX-a u blizini Zvečana u kome je jedan pripadnik ubijen, a dvoje ranjeno, prenosi Anadolu Agency.

Oružani napad se desio oko 7.30 sati u mjestu Balaban kod Opštine Zvečan, a meta su bila dva vozila EULEX-a u kojima je bilo šest pripadnika EULEX-a. Jedan od službenika je teško povrijeđen i podlegao je u bolnici, dok je dvoje ranjeno.

"Ovaj napad na EULEX misiju, koja čini napore da uporedo sa ostalim institucijama bezbjednosti uspostavi red i zakon na cijeloj teritoriji Republike Kosova, je čin koji se ne može tolerisati, a dolazi od snaga koje imaju za cilj da destabilizuju našu zemlju i naruše ustavni poredak u vremenu kada institucije Republike Kosovo pokazuju političku zrelost, angažujući se na stvaranju jedinstvene države", navodi u saopštenju Jahjaga.

Predsjednica je istakla da je napad na EULEX bio napad na vrijednosti kosovske države i da dolazi u periodu priprema za održavanje lokalnih izbora s ciljem stvaranja straha i nesigurne klime.

Predsjednica Jahjaga je zatražila od građana suzdržanost i mir, kako bi se omogućilo slobodno glasanje svakom građaninu i u svakom dijelu Kosova. Pozvala je organe reda i bezbjednosti da što prije rasvjetle slučaj i da preduzmu sve korake kako bi se počinioci našli pred licem pravde.

U saopštenju se navodi i da je Jahjaga u telefonskom razgovoru sa šefom EULEX-a Berndom Borchardtom izjavila saučešće povodom ubistva njegovog kolege.