Očekuju pomoć u skorije vrijeme

Srbi, povratnici u selo Belo Polje, kod Peći, zatražili su pomoć Vlade Kosova jer kažu da zbog nezaposlenosti i komunalnih problema prodaju kuće i odlaze u Srbiju.

Povratnici su u razgovoru s ministrom za povratak i zajednice Daliborom Jevtićem, rekli da žive bez pijaće vode i da imaju problema sa snabdjevanjem električnom energijom.
 
Jevtić je rekao novinarima da će u tom selu gdje živi 19 srpskih porodica, prvo riješiti problem vodosnabdjevanja.
 
"Pitanje problema električne mreže nije u nadležnosti našeg ministarstva, ali možemo da iniciramo da nadležna kompanija taj problem riješi. Razgovarali smo i o izgradnji infrastrukture, nekih puteva u selu, kao i o javnoj rasvjeti. Neke probleme rješavaćemo u hodu", rekao je on.
 
Jevtić je dodao da su u Vladi Kosova pokrenute procedure da u javnim institucijama jedan broj radnih mjesta bude rezervisan za pripadnike nevećinskih nacionalnih zajednica.
 
Predstavnik Srba-povratnika Vinko Arsenijević rekao je da očekuje pomoć kosovskih institucija i u vezi sa uzurpacijom zemljišta.
 
Rekao je da su se prvi raseljeni Srbi vratili 2003. godine, a potom je Vlada Kosova, uz donacije, izgradila 86 kuća za povratnike.
 
Prije rata u Belom Polju živjela je 371 srpska porodica, rekao je Arsenijević.