Partije spremne da podrže Nacrt-zakona

Vlada Kosova je spremila Nacrt zakona koji bi zabranio online objavljivanje imovine dužnosnika Kosova u Agenciji za borbu protiv korupcije. Formulari sa detaljima imovnog stanja političara, koji su do sada bili na raspolaganju građanima Kosova, ukoliko se taj Nacrt zakona izglasa od strane poslanika u Skupštini Kosova neće biti dostupan u online verziji, piše list “Zëri”.

Šef Agencije za borbu protiv korupcije Hasan Preteni je do sada dobijao ove formulare od 2010. godine i objavljivao ih. Također protiv onih koji nisu bili voljni dati izjavu o imovinskom stanju pokrenut je sudski postupak.

“Postoje neki stavovi radne grupe. Konačni nacrt nisam vidio. Agencija ima svoj stav. Ne slažem se s nedostatkom transparentnosti. Trebamo imati napredniji zakon, a ne da nazadujemo”, rekao je Preteni.

Opozicione partije su izgleda spremne da glasaju Nacrt zakona koji zabranjuje online izlaganje njihovih imovina.

Nacrtu zakona, koji zahtijeva zabranu objavljivanja u online verziji deklaraciju imovinskog stanja zvaničnika protive se samo iz Pokreta “Samoopredjeljenje”.

Do sada su političari i visoki državni zvaničnici bili obavezni Zakonom o izjavi imovine dati detalje svojeg imovinskog stanja. Član 13 ovog zakona je do sada obavezivao Agenciju za borbu protiv korupcije da u roku od 60 dana objavi online verziju formulara. Međutim novim Nacrtom zakona Agencija za borbu protiv ograničena je njihovim objavljivanjem.

List "Život na Kosovu" (Jeta në Kosovë) je prije nekoliko dana pisala da je Ministarstvo pravde, na čijem je čelu potpredsjednik Demokratske partije Kosova (PDK) Hajredin Kuçi predložio odstranjenje online verzije formulara.

“Inicijativa ministra Kuçija dolazi godinu dana nakon njegovog obećanja da je ‘omogućiti javnosti i medijima pristup informacijama’”, piše list "Život na Kosovu".

Ali, ovaj ministar je za list “Zëri” negirao takvo što rekavši da nema veze sa ovim Nacrtom zakona i da isti nije vidio.

“Ko je rekao taj je slagao, jer ja niti Nacrt nisam vidio. Samnom niko nikada nije raspravljao o ovom pitanju. Ko god da je pisao iznio je neistinu jer samnom niko o ovom pitanju nikada nije razgovarao. Čak ni Nacrt zakona mi nije uručen i neznam šta piše u njemu”, rekao je Kuçi za list “Zëri”.