Ispadi svještenika kvare ugled

Sve religije žele mir. Ova poruka mora biti i misija vjerskih klerika. Međutim, profil vjerskih klerika na Kosovu je počeo da se klima nakon izjava koje su neki od njih uputili za govornicama u Božijim kućama.

Ove su izjave čak uzrokovale napetosti i pogoršanju sigurnosne situacije, tako da zastupnica Pokreta "Samoopredjeljenje", Alma Lama,  ide u pratnji policije, nakon njene upućene kritike jednom imamu iz Prizrena koji je, kako je ona izjavila, izašao van "Kur'anskih ajeta" etiketirajući albanske djevojke kao "drolje", piše list "Zëri".

Ali, imam Irfan Salihu, kako tvrde neki, nije jedini koji je izašao iz postojećih vjerskih normi. Prije njega je to uradio i imam Shefqet Krasniqi, koji je izjavio da je "Majki Terezi mjesto u paklu", dok je svještenik Don Anton Kçira Albance nazvao "Pse" i izrazio nezadovoljstvo "zašto Milošević nije ubio više Albanaca".

"Kapak" na ove izjave dao je imam iz Prizrena, Irfan Salihu kada je govorio u Suzi-džamiji u Prizrenu.

Govoreći o moralu uvrijedio je Albanke, koje imaju seksualni odnos sa muškarcem bez vjenčanja. Hodža Salihu je pozvao muškarce da se drže "dalje od drolja i kurvi", i time izazvao nezadovoljstvo i reakcije civilnog društva, žena zastupnica...

Izjave ove tojice vjerskih službenika, dovele su do do javne osude, ali ne i institucionalne...