Kosovo nema zakon o transplantaciji organa

Kosovski analitičari kažu da nedavni krivični predmet naglašava potrebu za državnim propisima.

Zbog nedavnog slučaja ilegalne transplantacije organa na Kosovu, analitičari pozivaju na povećanu kontrolu vlasti nad tim procesom, u cilju sprječavanja kriminalne aktivnosti.

Pet Kosovara osuđeno je na 20 godina zatvora zbog učešća u ilegalnoj transplantaciji na lokalnoj klinici Medicus. Njih pet osuđeno je po optužbama koje su uključivale organizovani kriminal, trgovinu ljudima i teške tjelesne povrede.

Kosovo nema zakon o transplantaciji organa, a Medicus ima dozvolu samo za kardiološke usluge.

"Ministarstvo zdravlja izradilo je zakon o transplantaciji organa i zakon o transplantaciji ćelija i tkiva, i oba ta zakonska dokumenta prošla su prvu raspravu u skupštini. Očekuje se da će proći i drugu raspravu i biti odobrena u skupštini, pa će se time popuniti pravni jaz u toj oblasti na Kosovu," izjavio je za SETimes Faik Hoti, glasnogovornik ministarstva zdravlja.

Prema riječima stručnjaka, taj slučaj naglašava potrebu za kontrolom ljekarskih licenci i za državnim nadzorom nad postupkom transplantacije.

"Cijelo to pitanje je kako staviti transplantaciju pod kontrolu zakona. Vjerujem da se u ovom slučaju radi više o državnim instrumentima i neophodnoj licenci za doktore koji obavljaju transplantacije. Ljudi koji imaju neku potrebu će uvijek tražiti rješenja za svoje zdravstvene probleme. Na Kosovu će vjerovatno biti teže obaviti transplantaciju, ali ona neće prestati…" izjavio je Beqaj za SETimes.

Tomë Gashi, advokat s Kosova, kaže da će se proces transplantacije na Kosovu promijeniti nakon odobrenja zakona u parlamentu.

"On će mnogo otežati transplantaciju na Kosovu, bit će mnogo više kontrole nad njom. Bit će vrlo teško uvjeriti ljude i da pristanu na legalnu transplantaciju kad se zakon odobri. Čak i nakon što se zakon odobri, bit će stroge i rigorozne kontrole po tom pitanju. Presuda u slučaju [MEDICUS] imat će negativne efekte na pitanje transplantacije generalno," izjavio je Gashi za SETimes.

Preko 80 svjedoka dalo je izjave u preko 100 sudskih postupaka po pitanju transplantacija obavljenih od strane klinike MEDICUS tokom 2008. Na toj klinici, koja je nakon pokretanja preliminarne istrage zatvorena, obavljeno je preko 20 ilegalnih transplantacija.

Donatori, koji su bili uglavnom stranci, primamljeni su lažnim obećanjima da će im se za jedan bubreg dati i do 15.000 eura. Transplantacije su rađene za iznose novaca koji su dosezali i 100.000 eura.

Tužilac EULEX-a Jonathan Ratel izjavio je da su donatori nakon uzimanja organa ostavljeni bez medicinske njege. "U mnogo slučajeva novac nije ni isplaćen", izjavio je Ratel na novinskoj konferenciji.

"Nadajmo se da će se na [ovu] presudu i odluku gledati pozitivno, kao pružanje pravde žrtvama u tom predmetu," izjavio je Ratel.

"Dok se u svim slučajevima ne isprave nedostaci [u postupku], bit će klinika koje će se osmjeliti na kršenje zakona. Međutim, ova presuda natjerat će ih da razmisle dva puta," izjavio je za SETimes Ardian Arifaj, viši istraživač pri kosovskom Institutu Kipred. "Organi vlasti na Kosovu i pravosuđe Kosova moraju pokazati da su odlučni u borbi protiv te pojave, kao i bilo koja druga evropska zemlja."