Prvo je potrebna normalizacija stanja

Vlada Kosova će tražiti od OSCE-a da organizuje slobodne lokalne izbore na sjeveru zemlje, koji se očekuju da budu održani u drugoj polovici jeseni ove godine. Poznavaoci izbornih procesa smatraju da uspjeh ovih izbora zavisi isključivo od uvjerenja Srba za sudjelovanje na izborima, što rezultira prihvaćanju sporazuma između Kosova i Srbije.

Dio provedbe sporazuma između Kosova i Srbije je i organiziranje izbora na sjeveru. Premijer Hashim Thaçi izjavio je prije neki dan da potpuna primjena sporazuma uključuje održavanje lokalnih izbora u sjevernom dijelu zemlje:

"OSCE će na naš poziv pripremiti organizovanje slobodnih lokalnih izbora na sjeveru, koji će biti održani u drugoj polovici jeseni ove godine. To su prvi slobodni izbori koji će biti organizovani u ovom dijelu Kosova u ovih 14 godina, prema zakonima Kosova i mi dijelimo isto mišljenje da je implementacija od vitalnog značaja za sporazum, te će imati pozitivne refleksije za cijelu regiju", rekao je Thaçi, prenosi RTK.

No, njihov uspjeh ovisi o spremnosti lokalnih Srba na sudjelovanje u ovim izborima. Driton Selmanaj iz Demokratskog instituta Kosova ocjenjuje da sve ovo zavisi od spremnosti Beograda da utiče na sjeverni dio Kosova u implementaciji sporazuma.

"Ako je Beograd zainteresiran da stabilizira taj dio i da ga integrira u politički i ustavni sistem Kosova, mislim da će ovi izbori biti realizovani veoma brzo. Znači sve zavisi od volje Beograda za provedbu sporazuma koji je postignut i ukoliko imamo drugačiji pristup od strane Beograda, mislim da o slobodnim i pravednim izborima ne možemo govoriti u ovom dijelu Kosova", rekao je Selmanaj za Radio Kosova.

S druge strane Albert Krasniqi iz instituta KIPRED za Radio Kosova je naglasio da je tehnički lako organizovati izbore na sjeveru, ali se prvo gore treba normalizovati stanje prije lokalnih izbora.

"Ne možemo poduzeti drugi korak, bez ispunjavanja prvog koraka, tako da mislim da preduslovi kao što su normalizacija stanja i života se trebaju ispuniti, prije nego počnemo govoriti o izborima i izboru predstavnika institucija na sjeveru" , kazao je.

Tačka 11 sporazuma Kosova i Srbije predviđa da lokalni izbori na sjeveru se održe uz olakšanje OSCE-a i u skladu sa zakonima Kosova.