Implementacija je komplikovana

Šef diplomatije Švedske Carl Bildt četitao je Srbiji i Kosovu te visokoj predstavnici EU Catherine Ashton na postignutom dogovoru, ocjenjujuići da je to veoma veliko postignuće, i da je riječ o veoma dobrom sporazumu.

"Implementacija neće biti u potpunosti laka ali mislim da je Rubikon pređen, nema povrataka unazad. Dok se borimo sa detaljima o primjeni u vremenu koje dolazi važno je da je Rubikon pređen" rekao je Bildt novinarima na sastanku ministra vanjskih poslova u Luksemburgu.
"Ja se nadam da će se ovo isplatiti obijema stranama, pristupnim pregovorima za Srbiju i iniciranjem početka pregovora sa Kosovom, Sporazumom o stabilizaciji i pridruživanju"
Bildt nije mogao reći da li će se to dogoditi u junu, ali se nada.
Na pitanje da li misli je dogovor održiv, rekao je da implementacija svih dogovorenih stvari ima mnogo detalja i to je komplikovana situacija koja je, kako je rekao, zapostavljana veoma dugo.
"Catherine Ashton je stavila na sto taj problem i to je urađeno na izuzetno kompetentan i uspješan način i sada imamo sporazum. Implemntacija je ponekad komplikovana ali to spada u dio tog posla", rekao je švedski ministar vanjskih poslova.