Spozaum u skladu sa Ustavom Kosova

Premijer Hashim Thaçi izjavio je da je povratak dijalogu u Briselu dobar znak da je Srbija definitivno uvidela novu realnost i da je ono što se predviđa sporazumom najbolje i jedino rešenje.

"Srbija može da izjavljuje što želi, ali je realnost drugačija", naveo je Thaçi i dodao da se u sporazumu koji je predložila visoka predstavnica EU Catherine Ashton "Kosovu daje za pravo da bude predstavljeno u regionalnim i međunarodnim organizacijama, da se učlani u NATO, ali i organizaciju Ujedinjenih nacija". Thaçi je za RTV 21 rekao da su stavovi Prištine u skladu sa dokumentom koji je predložila Ashton, a da je Srbija odbila taj sporazum.
 
"Poziv za povratak razgovorima je dobar znak Srbije da se vrati konačnom sporazumu. Kako je javnost upoznata imaćemo jedinstveno funkcionisanje pravosuđa. Tako će biti i sa policijskim sistemon na cijeloj teritoriji i prema zakonima Kosova", rekao je Thaçi, koji se u srijedu uveče, poslije neuspjele devete runde pregovora, nije ni vratio u Prištinu, jer ga je poziv visoke predstavnice EU Catherine Ashton zatekao na putu, u Ljubljani.
 
"I što se tiče pitanja normalizacije situacije na sjeveru i ono će biti u skladu sa Ustavom, zakonima Kosova, rezolucijom Skupštine Kosova, dok će pravosudni, sudski i policijski sistem biti jedinstven za cijelu zemlju. Istovremeno je planirano da se održe lokalni izbori, prema kosovskim zakonima, tokom ove ili na proleće sljedeće godine", rekao je Thaçi.
 
Prema njegovim riječima, do 26. aprila treba da bude razrađen plan za primjenu sporazuma iz Brisela, uključujući tu konkretne rokove i nosioce za primjenu. Sporazum će primjenjivati institucije Kosova, dok će Srbija pomoći u stvaranju najboljih uslova za primjenu.
 
"Takođe će biti i jedan komitet za primjenu sporazuma koji će predvoditi Evropska unija. Primjena sporazuma predviđa rasformiranje svih paralelnih struktura na sjeveru i slobodu kretanja ljudi i roba u tom dijelu Kosova. Ja sam juče imao susret sa predstavnicima NATO-a u Briselu gdje je ocjenjeno da ostvarivanje sporazuma treba da olakša angažovanje NATO-a u narednim procesima", rekao je on.
 
Thaçi je ocjenio da poziv Visoke predstavnice EU da se dvije delegacije vrate na razgovore u Brisel u suštini pokazuje spremnost za prihvatanje njenih prijedloga.

Premijer Srbije Ivica Dačić izjavio je u četvrtak uveče Beti da je za srpsku delegaciju, što se tiče novog prijedloga sporazuma Beograda i Prištine, najspornija tačka 14, koja se odnosi na članstvo i učešće Kosova u međunarodnim organizacijama. Ranije su predstavnici srpske delegacije navodili da je sporazum ponuđen u srijedu, u devetoj rundi pregovora, značajno povoljniji za Srbiju nego prethodni prijedlog.