Tri nova granična prijelaza sa Albanijom

Sporazum između Republike Kosovo i Republike Albanije o otvaranju tri zajednička granična prijelaza potpisan je danas u Tirani.

Ministar unutrašnjih poslova Kosova, Bajram Rexhepi i ministar unutrašnjih poslova Albanije, Flamur Noka, potpisali su u utorak u Tirani sporazum između Republike Kosova i Republike Albanije o otvaranju tri zajednička granična prijelaza: Globočica - Borje; Orčuša - Orgosta i Kruševo - Šištejec.
Također, ministri Rexhepi i Noka su tokom zajedničkog susreta potpisali i sporazum o „Formiranju i funkcionisanju jednog zajedničkog centra za policijsku saradnju”.
“Ovi sporazumi će maksimalno povećati duh saradnje u budućnosti, uvijek sa ciljem stvaranja uslova za slobodno kretanje građana, ali u isto vrijeme i za efikasniju borbu protiv organiziranog kriminala, posebno prekograničnog“, kazao je Rexhepi.
Dok je tokom svoga govora, ministar unutrašnjih poslova Albanije, Flamur Noka, istakao da „dalji razvoj i jačanje odnosa sa Republikom Kosovo, ostaje uvijek prioritet i ima veliki značaj. Iako smo i do sada imali odličnu saradnju, ne samo na političkom nivou, već i između struktura dvaju ministarstava, potrebno je da produbimo saradnju na svim poljima od zajedničkog interesa”.

Izvor: telegrafi.com