Ispunio sam aplikaciju za dobrobit UÇK-a

Česte polemike između lidera Pokreta "Samoopredjeljenje" Albina Kurtija i lidera PDK-a Hashima Thaçija u vezi rata i UÇK-a završile su na kraju aplikacijom Kurtija za status veterana.

Kurti je rekao da ga je šef političke kancelarije UÇK-a Adem Demaçi pozvao da ispuni aplikaciju da su zajedno radili.

"Gospodin Adem Demaçi me pozvao da ispunim aplikaciju da smo zajedno radili u političkoj kancelariji Oslobodilačke vojske Kosova (UÇK) i ja sam ispunio ovu aplikaciju za dobrobit UÇK-a", kazao je Kurti za Standardi.info

Prema riječima Kutrija uprkos "mnogima koji su iskoristili UÇK" on nije želio da se udara u grudi da je bio dio UÇK-a.

S druge strane sekretar Organizacije veterana rata (OVR) Faton Klinaku kaže da "ne zna da li je aplicirao". Klinaku je rekao da je Kurti u Organizaciji veterana rata nije bio član i da o tome ne odlučuje ova organizacija.

"Za status veterana ne odlučuje naša organizacija, odlučuje Vladina komisija koja je formirana za ovaj posao. Kurti nije bio član kod nas", rekao je Klinaku.

Redakisa portala "Indeksonline" je pokušala da dobije stav Vladine komisije za identifikaciju veterana rata, ali niko nije htio dati odgovor na  to pitanje.

Kako smo rekli, Albin Kurti je radio u političkoj kancelariji UÇK-a zajedno sa Ademom Demaçijem, a bio je i politički zatvorenik u vrijeme bivše Jugoslavije i vođa studentskih protesta 90-tih godina.