Nema alternative

Premijer Kosova Hashim Thaçi pozvao je vlasti u Srbiji da prihvate sporazum o normalizaciji odnosa sa Kosovom. Nedostatak sporazuma bi mogao još više pogoršati situaciju i odnose dvije zemlje, kazao je Thaçi, izražavajući spremnost Prištine da se vrati u Brisel kako bi se proces pregovora zaključio sporazumom.

"Želim da vjerujem da će predstojeći dani biti aktivni, dinamični i pozitivni i da će doprinjeti postizanju sporazuma. Ni ja nisam oduševljen, ne osjećam se pobjednikom, ali imam odgovornost za donošenje odluka", kazao je Thaçi tokom jedne konferencije u Prištini gdje je govorio o ulozi javne diplomatije i međugraničnoj saradnji.
On je takođe obavijestio i predsjednicu Kosova, Atifetu Jahjagu, o posljednjoj rundi dijaloga.
"Strane nisu uspjele da usklade svoje stavove i zatraženo je dodatno vrijeme kako bi se donijela odgovorna odluka. Baronesa Ashton će biti obavještena o tim odlukama do 9 aprila. Tokom predstojećih dana, evropska i američka diplomatija će vršiti napore da ubijedi dvije strane da se sporazum postigne i da se garantuje njegova implementacija", kaže se u saopštenju predsjedništva Kosova. 
Citira se da je Jahjaga pružila podršku razgovorima, naglašavajući da dijalog nema alternative.
Podršku kosovskom premijeru za proces dijaloga sa Beogradom u četvrtak su u Skupštini pružile i dvije opozicione partije, Demokratski savez Kosova i Alijansa za budućnost Kosova. Ali, iza toga ne stoji i pokret Samoopredeljenje.
Poslanik ove partije, Glauk Konjufca, izjavio je da Srbija funkcioniše strategijom kako bi izgledala kao žrtva u ovom procesu, dok kosovska delegacija, po njemu, prihvata sporazum koji je na štetu interesa zemlje.
"Dosadašnji sporazumi Vlade Kosova postignuti preko Edite Tahiri, bili su na štetu suvereniteta i teritorijalnog integriteta Kosova koji su degradirali međunarodni subjektivitet Kosova od Republike Kosova, i Kosovom u fusnoti. Thaçi je i počeo dijalog sa Kosovom u fusnoti, i onda je nastavio sa novim ustupcima, prihvatajući Asocijaciju srpskih opština, kako bi degradirali dalje etničku decentralizaciju u etničku centralizaciju, stvarajući tako autonomiju putem definiranja teritorije", kazao je Konjufca.
Premijer Thaçi, međutim, vjeruje da bi normalizacija odnosa Kosova i Srbije poslala poruku da je region Balkana okončao konflikte koji su se desili u posljednjih 20 godina.