Predloženi model ne zahtjeva ustavne i zakonske promjene

Kosovsko rukovodstvo se u četvrtak susrelo sa prijedlogom službenog Brisela za mehanizam kišobran srpskih opština, za koji se razmatralo da ne bude isti asocijaciji opština koje funkcionišu u zemlji više od deset godina.

Prema planu Catherine Ashton, zajednica srpskih opština treba imati šira ovlašćenja od onih koje ima postojeća Asocijacija opština Kosova, ali predloženi model ne zahtijeva ustavne i zakonske promjene.

Visoka predstavnica Evropske unije za spoljnu politiku i bezbjednost Catherine Ashton tokom jučerašnje posjete Kosovu zatražla je šira ovlašćenja za zajednicu srpskih opština, piše danas dnevnik "Koha ditore".

Kako navodi list, Ashton nije predstavila konačan plan, ali je zamišljeno da zajednica srpskih opština ima šira ovlašćenja od onih koje ima postojeća Asocijacija opština Kosova, ali predloženi model ne zahtijeva ustavne i zakonske promjene.

"Novina je da asocijacija srpskih opština prizna pravo predlaganja u odnosu na centralne institucije Kosova, uključujući i pravo predlaganja sudija, tužilaca, komandanta policije za sjever i za sve ostale pozicije gdje se zahtijeva imenovanje iz redova srpske zajednice. Pravo imenovanja ostaje na centralnim institucijama", rekao je izvor dnevnika.

Kosovski lideri nemaju ništa protiv formiranja zajednice, oni kažu "asocijacije" srpskih opština, ali ne daju im izvršna ovlašćenja, Srbi sa sjevera protive se bilo kakvom približavanju Prištini, a šefica evropske diplomatije kaže da je tamo imala otvorene razgovore o normalizaciji odnosa.