U osnovnoj školi "Motra Qiriazi" u Prizrenu

Daju po 50 centi kako bi opravdali izostanak iz škole, a 3 eura za cijeli dan. A novac će biti upotrebljen za potrebe razreda. Ova praksa je počela da se sprovodi u jednoj školi u Prizrenu, ali izgleda da jedini koji nije upoznat sa time je direktor ove škole.

U osnovnoj školi "Motra Qiriazi" u Prizrenu ukoliko jedan učenik odsustvuje sa školske nastave trebaće da plati za taj dan za svaki izosatanak po 50 centi. Ovu praksu primjenjuje nekoliko nastavnika iako direktor kaže da nije upoznat sa ovim slučajem.

Bilo je potrebno je da plati tri eura pošto nije bio cijeli dan u školi. Ovo je iznos novca za šest časova nastave na kojima je odsustvovao učenik Shkëlzen Berisha koje mu je tražio njegov razredni nastavnik.

"Platio sam 3 eura za šest izostanaka", rekao je Shkëlzen Berisha. A televizija Klan Kosova nije mogla da stupi u kontakt sa razrednim starješinom ovog učenika, ali iz ovoga proizilazi da ovaj nastavnik nije jedini u osnovnoj školi "Motrat Qiriazi" u Prizrenu koji traži novac od učenika zbog izostanaka.

Ovu praksu primjenjuje i nastavnica Shefike Gamzezi.

"Ukoliko izostane bez opravdanja on će platiti taj iznos", rekla je Gamzezi te dodala da će taj novac biti iskorišćen za potrebe razreda.

Ovaj način kompenzacije izostanaka je uznemirio roditelje.

"Ne izgleda mi opravdano. Tri eura za šest izostanaka", rekla je Nazlie Berisha, jedan od roditelja.

Međutim, direktor ove škole Arif Kabashi poriče da je bio upoznat sa ovom praksom naplate.

"Ukoliko neki nastavnik traži novac od učenika i taj novac koristi za sopstvene ili porodične potrebe, onda to apsolutno nije u redu, i ne samo u ovoj školi nego nigdje na Kosovu", rekao je direktor škole, Arif Kabashi.

I opštinske vlasti su rekle da nisu bile svjesne za ovu vrstu naplate koju nazivaju nezakonitom, čak je glasnogovornik opštine Prizren, Ymer Bersiha uspostavljanje posebne komisije koja će vršiti monitoring u školama kako bi se uvjerili da li ima takvih kršenja. Ovo podrazumjeva i preduzimanje disciplinskih mjera protiv svakoga koji traži novac iz bilo kog razloga od učenika.