Produžen pritvor Natali Veliji

Kosovska agencija za borbu protiv korupcije (KABK) je 2. februara dobila ovlaštenje od Tužilaštva EULEX-a da istraži tendersku proceduru elektronskih pasoša.

Također, i carinski službenici su ovlašteni da osiguraju sva dokumenta u vezi sa uvozom koji su vezani za ugovore o pasošima.

U međuvremenu, tužilac Andrew Hughes je zatražio nastavak trajanja mjere pritvora za njemačku državljanku Natali Velija za još dva mjeseca, kao i nastavak pritvora za dva brata F. i B. Blakaj, koji su od mjeseca novembra 2012. godine pod istragom oko takozvanog skandala sa pasošima.

Dana 6.02.2013. godine tužilaštvo je obavjestilo Osnovni sud u Prištini, odnosno konkretno samu sutkinju Allten Murseli. Tužilac EULEX-a, Andrew Hughes je dao prijedlog na osnovu člana 165, paragraf 23, člana 183, paragraf 1, 2 i 3, člana 187, paragraf 1 i 3, člana 188, 189, 190, paragraf 1, 2 i člana 191 Krivičnog zakona Kosova.

Na ovaj prijedlog je reagovao Nuhi Paçarizi, pravni zastupnik Natali Velije, koji traži da se ovaj prijedlog ne uzme u obzir od strane Osnovnog suda u prištini iz nekoliko razloga, a posebno zbog teškog zdravstvenog stanja u kojem se trenutno nalazi Natali Velija.