Atifete Jahjaga

Predsjednica Kosova Atifete Jahjaga izjavila je da postoji samo pitanje tri opštine na sjeveru Kosova u kojima se mora uspostaviti red i zakon i da je to tema o kojoj treba da se pregovara sa Srbijom. Ona je naglasila da se dijalog treba nastaviti i sve to u cilju uklanjanja srpskih struktura na Kosovu.

Dijalog koji se odvija između Kosova i Srbije u Briselu, uz posredstvo EU, nema alternativu, izjavila je predsjednica Kosova Atifete Jahjaga u petak, tokom susreta sa predstavnicima medija.

Ona je dodala da je cilj tog dijaloga isključivo normalizacija odnosa dvije susjedne države i ispunjavanje obaveza Srbije prema Kosovu.

"Od samog početka sam pružala snažnu podršku procesu dijaloga, zato što ne vidim drugu alternativu kojom bi se Srbija obavezala da ispuni sve svoje obaveze u odnosu na Kosovo i međunarodne standarde“, kazala je Jahjaga.

Predsjednica je ocjenila da su sva do sada postignuta rješenja bila evropska i uz saglasnosti obje strane, te da će tako biti i u budućnosti.

Premijer Hashim Thaçi najavio je da će sjever Kosova biti jedna od tema sljedeće runde dijaloga sa predsjednikom Vlade Srbije Ivicom Dačićem u Briselu 17. januara.

Govoreći o tome, Jahjaga je u petak naglasila da pitanja unutrašnjeg uređenja Kosova nisu dio dijaloga sa Srbijom, jer su to pitanja koja se tiču Ustava i zakona Kosova.

"Ja bih rekla da ne postoji pitanje sjevera, već postoji pitanje tri opštine na sjeveru teritorije Republike Kosova u kojima se treba uspostaviti red i zakon i eliminisati sve strukture koje finansira susjedna Srbija. Trebaju se stvoriti neophodni uslovi da građani Republike Kosova iz srpske zajednice, koji žive u tom dijelu, mogu da izaberu svoje legalne predstavnike“, navela je Jahjaga.

Predsjednica je dodala da Kosovo ima jasan put ka evroatlanskim integracijama za koji će se maksimalno zalagati.

"Nema druge alternative osim procesa učlanjenja u EU. Kosovo je u boljoj poziciji od pojedinih drugih država zato što je očigledno prisustvo EU na Kosovu. Rad na svim potrebnim reformama i ispunjavanje uslova EU je proces na kojem mi bez prestanka radimo", poručila je Jahjaga.