Svjedočenje Natali Velija

Večera s tradicionalnim jelima "Kod Đulje" u Uroševcu vjeruje se da je donijela ogroman profit Besniku Berishi.

Natali Velija je kazala da je tu predala 475 hiljada eura u gotovini  direktoru Departamenta za proizvodnju dokumenata, Besniku Berishi, kao nagrada za dobijanje tendera za proizvodnju biometrijskih pasoša koje je dobila austrijska kompanija OeSD. Velija je pred tužiocima rekla da je Berisha uzeo ovaj novac za sebe i za ostale koji su pomogli da austrijska kompanija pobjedi na tenderu, piše list "Koha Ditore".

"Za novac kaže da je on podjelio sa drugima, prošlog ljeta, nekoliko dana nakon što je Ministarstvo unutrašnjih poslova uplatilo 1.4 miliona eura na bankovni žiro račun novac 17010010112075322 u NLB Priština", rekao je izvor unutar Policije Kosova.

"Taj novac je rekla da je dala nakon što je povukla novac sa žiro računa".

Velija je kazala da je jedan dio novca dala i svom poslovnom partneru, Fisniku Blakaju. Oko 300 hiljada eura je potvrdila da je trasferisala sa žiro računa, a drugima je dala novac u gotovini.

No, početak otkrivanja imena je povećao pritisak na nju. Njen advokat, Tomë Gashi je kazao da joj se prijeti u pritvoru od strane različitih ljudi kako ne bi progovorila o tome.

U restoranu "Te Gjyla" se ne isključuje mogućnost da su se tu sastali Berisha i Velija. Ali prema riječima jednok konobara, koji ne želi da mus e spominje ime, tu dolaze mnogi biznismeni, poslanici, ministri i predsjednici.

"Ne mogu see prisjetiti", rekao je konobar za list "Koha Ditore".

Ovaj konobar je rekao da je prošlo dosta vremena od kada Besnik Berisha nije zašao u ovaj restoran.