Srpski plan je pokušaj "promjene granice"

Briselski internet sajt Euobserver prenosi ocjenu Ilira Dugollija, koga predstavlja kao izaslanika Kosova pri Evropskoj uniji, da prijedlog Beograda da se Srbima na sjeveru Kosova da autonomija znači "pokušaj podjele Kosova". Dugolli smatra da je "najviše problematična zamisao da tamo Srbi upravljaju sudovima i policijom" i kaže da na Kosovu mora djelovati jedinstven pravni sistem.

Illir Dugoli je ambasador Kosova u Belgiji, koja je priznala nezavisnost Kosova, a ne postoji bilo kakav zvanični predstavnik kosovskih vlasti pri EU, rekli su izvori Unije u Briselu.
 
Dugolli je, uoči nastavka dijaloga Beograd-Priština, dodao da se "ima jasan utisak da oni (Srbi) nisu napustili tu zamisao o podjeli… I mi snažno odbacujemo taj prijedlog isto kao i naši susjedi zato što bi to imalo ozbiljne posljedice ne samo po nas već i za druge zemlje".
 
Ambasador Kosova u Belgiji je dodao da "etničke enklave Srba i Albanaca u Bosni, Makedoniji i Srbiji takođe žele autonomiju i otud bi promjene sadašnjih granica ugrozile stabilnost".
 
Euobserver ističe da je srpski premijer Ivica Dačić juče u Beogradu "predstavio platformu za sjever Kosova", uz opasku da je "ta srpska enklava trenutno područje izvan domašaja kosovskih vlasti i njome upravlja i finansira je Srbija". I, kako navodi, "diplomate u EU i NATO to područje smatraju 'zamrznutim sukobom'".
 
Euobserver prenosi Dačićevo viđenje budućeg statusa sjevera Kosovai kaže da se "EU ne izjašnjava o tome prije susreta 17.januara" između predstavnika Beograda i Prištine u Briselu.