Suspendirani Besnik Berisha

Besnik Berisha nije bio u stanju objasniti gdje je cirkulisalo 700 hiljada eura. Utvrđeno je da izbjegao i finansijske obaveze prema državi.

Iz tog razloga mu je Kosovska obavještajna agencija dala odluku s objašnjenjem "da predstavlja neprihvatljiv rizik za sigurnost Republika Kosovo, piše "Koha Ditore".

Berisha je prije više nedjelja suspendiran s pozicije direktora Odjeljenja za proizvodnju dokumenata u Ministarstvu unutrašnjih poslova.

On je rekao da zbog brata od strica, koji je osumnjičeni policajac, mu nije izdata potvrda. Međutim, razlog zbog čega mu nije izdata potvrda o sigurnosti ima veze s novcem.

Berisha je jedan od najbogatijih dužnosnika u zemlji. Obrazloženje za ovo je da je to zaradio od lokalne radiotelevizije "Festina" u Uroševcu, organizacije koncerata na raznim bazenima i od prihoda", piše list "Koha Ditore".

Izvori iz Ministarstva unutrašnjih poslova su rekli da većina direktora i menadžera nisu certificirani zbog nemogućnosti da opravdaju novac i imovinu.

No, u ovom procesu nisu prošli bivši savjetnici Bajram Rexhepija za koje on nije tražio potvrdu.

Najviše iz MUP-a nisu dobili potvrde oni koji su u Ministarstvu pravde. Njihov broj prema ovim izvorima iz ovog ministarstva je negdje oko 40.