Velike kolone na prijelazu Kosovo-Srbija

U vrijeme kada je Evropa skinula granice, Kosovari su prisiljeni čekati na granici između Kosova i Srbije i po 6 časova. Kolone vozila na graničnom prijelazu su i do jednog kilometra.

Ljudi koji čekaju su samo Kosovari, ili pak oni koji su se uputili prema Srbiji. Ovo je posvjedočio i jedan državljanin Srbije, za koga je ovoliko čekanje neprihvatljivo, pogotovo za djecu koja su dio ovog čekanja na velikim vrućinama.

Kao što je rekao za KTV glasnogovornik Policije Kosova, Baki Kelani, nakon kontakata kojih su imali granični policajci Kosova sa svojim kolegama iz Srbije, saznaje se da zbog olakšica koje su stvorene nedavnim sporazumom za prolazak granice samo sa ličnom kartom, povećana je procedura provjere. Samo su Kosovari ti koji trebaju popuniti jedan formular na granici Srbije.

Također se saznaje da su sa srpske strane zaustavljeni i vraćeni nazad neki građani, koji su na Kosovo ušli preko Crne Gore.  Susjedna država nastavlja i dalje da ne priznaje granične prijelaze sa Albanijom, Crnom Gorom i Makedonijom.