Pither Feith u posjeti Mitrovici

Međunarodni civilni predstavnik Pither Feith ocjenio je danas da otvaranje Kancelarije vlade Kosova u sjevernoj Mitrovici predstavlja uspjeh za lokalno stanovništvo i samo Kosovo, i pozvao Prištinu da iskoristi pozitivan zamah nastao njenim otvaranjem da ojača odnose sa žiteljima sjevera.

Feith je ocjenio, navodi se u saopštenju, da građani počinju da uviđaju korist od decentralizacije
 
"Ohrabrujem vladu da iskoristi ovaj pozitivni zamah i ojača svoje odnose sa građanima na sjeveru. To može da se učini pružanjem usluga, ulaganjem i praktičnim angažovanjem na radnom nivou, kao i poboljšanjem svoje šire komunikacije sa manjinskim zajednicama." kazao je Feith nakon obilaska kancelarije.
 
Feith je ocjenio da građani sjevera Kosova žele da preuzmu kontrolu nad pitanjima koja su u njihovom interesu.

"Oni počinju da uviđaju da im decentralizacija nudi stvarne koristi i sve više su otvoreni da se angažuju sa strukturama koje su istinski transparentne i legitimne. Kancelarija je uspjeh za lokalno stanovništvo i za Kosovo," kazao je Feith.  

Feith je tom prilikom razgovorao sa šeficom kancelarije Andrijanom Hodžić i ostalim radnicima.
 
Administrativna kancelarija u sjevernoj Mitrovici formirana je maja 2012. godine odlukom Vlade Kosova. Kancelarija je sada u potpunosti funkcionalna i ima 55 zaposlenih koji su odgovorni za pružanje usluga građanima u sjevernim kosovskim opštinama.
 
Kancelarija će imati na raspolaganju dva miliona eura državnog budžeta Kosova za kapitalne infrastrukturne projekte u 2012. godini i dodatnih milion eura godišnje tokom narednih pet godina.