Sada je vrijeme

Finska ministarka za evropske poslove Tytti Tuppurainen izjavila je da je Zapadni Balkan važan prostor i da stabilnost na njemu nije važna samo za region, već i za cijelu Evropu. Ona je istakla i da dijalog Kosova i Srbije može da poveća stabilnost u regionu, prenosi Koha.

Tuppurainen je gostujući na KTV rekla da vlada njene zemlje želi da promoviše stabilnost u regionu i da je ona zbog toga i došla na Kosovo, ali da nije na Finskoj da odluči šta bi trebalo da se radi na ovom području.

"Vi Kosovari morate sami da odlučite. Na Kosovu je da odluči šta je najbolje za građane. Ali mi smo tu da omogućimo ili ponudimo bilo koju pomoć koja vam je potrebna i koju tražite. Mislim da je dijalog Kosova i Srbije savršen za povećanje stabilnosti u regionu, a  Evropska unija je takođe mnogo uložila u ovaj dijalog", rekla je ona.

Prema njenim riječima Finska, kao i EU daje punu podršku specijalnom predstavniku EU za dijalog Kosova i Srbije Miroslavu Lajčaku.

"Imamo mnogo razloga da budemo zabrinuti kada govorimo o miru u Evropi. A sada je vrijeme da se ujedinimo za demokratiju suprotstavljajući se autokratiji ruskog tipa Vladimira Putina. Pravilo bezbjednosti se promjenilo u Evropi. Sada smo suočeni sa Rusijom koja vodi imperijalistički rat. Tako da treba da bude jasno na kom dijelu priče smo. Da li smo za demokratiju i stabilnost?", rekla je ona.

Dodala je da je srećna što je Kosovo izabralo stranu, jer, kaže, samo ujedinjena Evropa može da se suoči sa "autokratijom i Rusijom".

Sa druge strane kaže Tuppurainen postoji zabrinutost zbog odnosa Srbije prema Rusiji, ali da je dobar znak što je Srbija glasala kao i druge zemlje u Skupštini Ujedinjenih nacija.

"Bio je to dobar znak, ali ipak, ako želite da idete svojim evropskim putem, da vodite pregovore o članstvu, onda je neophodno potpuno usklađivanje sa spoljnom i bezbjednosnom politikom EU. To je jednostavno nešto oko čega ne možemo da pravimo kompromise. Dakle, možda, treba pozvati svakoga da izabere svoju stranu“, rekla je ona.

Rekla je i da podržava težnju Kosova da postane član NATO alijanse i drugih međunarodnih organizacija.

Tuppurainen je dodala da se nada da će i njena zemlja postati članica NATO-a, dodajući da će možda jednog dana i Kosovo postati deo NATO-a.

"Rusija će uvijek ostati tamo i neće nestati. To je činjenica sa kojom ćemo morati da naučimo da živimo. I da. Potrebne su nam bezbjednosne garancije. A NATO je najveći pružalac bezbjednosti na svijetu kojeg možemo da zamislimo. Imamo jake odbrambene snage u Finskoj. Naravno, povećali bismo mir i stabilnost u alijansi ili drugdje", rekla je ona.

Ona je ponovila da Finska podržava viznu liberalizaciju za Kosovo uz pozitivne znake u vezi sa ublažavanjem procedura za nabavljanje viza u slučaju da se njihov režim nastavi.

Kako je rekla postoji pomak u ovom pravcu jer su se mnoge države otvorenije izjasnile o ovom pitanju.

"Mislim da treba odmah da dobijete viznu liberalizaciju. Vi to zaslužujete jer ste ispunili sve prave kriterijume. Nema znaka pitanja po ovom pitanju. Trebalo bi da vam se da viznu liberalizaciju i mi smo se zalagali za to. Sada vidim da postoji pokret koji pozdravljam. Ima mnogo zemalja koje su otvorenije za pitanje vizne liberalizacije za Kosovo. Sada je vrijeme", smatra ona i dodaje da misli da će ove godine Evropski savjet odobriti to.

Izvor: Koha ditore/Kosovoonline