Zlatni lav

Na 60. Bijenalu umjetnosti u Veneciji specijalno priznanje dodeljeno je Kosovu za izložbu "Odjekujuća tišina metala i kože" umjetnice Doruntine Kastrati, prenosi Danas.

Zlatni lav 60. Bijenala umjetnosti u Veneciji dodjeljen je među nacionalnim učesnicima paviljonu Australije za izložbu Archija Mura, dok je specijalno priznanje dobilo Kosovo za izložbu Doruntine Kastrati, čija je kustoskinja Eremire Krasniqi, a komesar Hana Halilaj iz Nacionalne galerije Kosova, navodi u svom izvještaju iz Venecije Sikalt.org.

Skulpturalna instalacija Doruntine Kastrati, kako je istakao žiri, odnosi se na nejednakost ženskog rada naspram muškog. Istražujući deindustrijalizaciju ekonomije i deregulaciju tržišta rada, Doruntina Kastrati susreće se sa (ne)materijalnim oblicima prekarnog rada u “lakim” industrijama nakon rata na Kosovu 1999. godine, prenosi Danas.

Rodni aspekt rada u industrijama kao što je proizvodnja hrane učinio je žene ekonomski ranjivima i gurnuo ih na političku marginu. Projekat Doruntine Kastrati bavi se iskustvima 12 radnica fabrike ratluka u njenom rodnom Prizrenu, drugom po veličini gradu na Kosovu.

Dijelom zbog toga što rade stojeći, gotovo jedna trećina njih podvrgnuta je operaciji zamjene koljena.

Metalni predmeti koji im se ugrađuju u kolena tragovi su višečasovnog rada za male plate.

Instalacija Kastratijeve sastoji se od metalnih skulptura oblikovanih po uzoru na ljuske različitih orašastih plodova koji se koriste kao sastojci u turskim ratlucima.

Nabijeni simboličkim značenjem i aludirajući na odvojenost žena iz radničke klase, sastavni dijelovi izložbe u kosovskom paviljonu, kako je naveo žiri, odaju počast narativima u prvom licu i stvaraju oštre asocijacije.

Zlatni lav za najboljeg među 331 učesnikom centralne izložbe 60. Bijenala “Stranci svuda” dodjeljen je novozelandskom Mataho kolektivu, koju čine četiri umjetnice maorskog porijekla koje su predstavile svjetleću tkanu strukturu koja se poetično ukršta u galerijskom prostoru, a Srebrnog lava za najboljeg mladog učesnika na centralnoj izložbi dodjeljen je umjetnici Karimi Ashadu koja je rođena 1985. godine u Londonu, poreklom je iz Nigerije, a živi i radi na relaciji Hamrburg-Laos.

Dva specijalna priznanja dodjeljena su 87-godišnjoj palestinskoj umetnici Samiji Halabi koja živi i radi u Njujorku i argentinskoj umetnici La Choli Poblete iz Buenos Airesa, koju je Deutsche banka, inače, proglasila za “umjetnicu godine” 2023.