Poštovati sporazume

Američki State department pozvao je Srbiju da se uzdrži od jednostranih i nekoordinisanih akcija, te da u potpunosti poštuje sporazume postignute u okviru dijaloga Kosova i Srbije, koji se vodi posredstvom Evropske unije.

U odgovoru za Radio Slobodna Evropa, State department je pozvao vlasti u Srbiji da djeluju transparentno i uz puno poštovanje vladavine prava kada je riječ o privedenim građanima sa Kosova.

„Proizvoljni ili neopravdano dugi pritvori, posebno ako se cilja na službenike Policije Kosova, biće viđeni kao eskalacija situacije, koja šteti miru i stabilnosti“, rekao je portparol američkog State departmenta za RSE 18. aprila.

Dodao je da se slučajevi hapšenja moraju brzo razmotriti, te izrazio nadu da će službenici Policije Kosova, koji se još uvijek nalaze u pritvoru u Srbiji, biti oslobođeni.

U odgovoru se kaže i da sporazum o slobodi kretanja, postignut u okviru djaloga, „pruža jasne parametre za ulazak građana Kosova u Srbiju i izlazak“.

Prema navodima kosovskih vlasti, na stotine građana Kosova je 17. aprila zadržano i ispitivano bez razloga, što je Ministarstvo unutrašnjih poslova Srbije demantovalo uz navode da se radilo o “redovnoj pojačanoj kontroli”.

U međuvremenu je potvrđeno da je privedeno nekoliko pripadnika policije Kosova a da je zamjeniku generalnog direktora Policije Kosova iz srpske zajednice, Dejanu Jankoviću, određen i pritvor od 48 sati.

Janković inače dolazi iz Štrpca, jedne od šest opština sa srpskom većinom južno od Ibra a u policiji Kosova je angažovan od 2000. godine. Od 2009. obavlja funkciju zamjenika generalnog direktora.

Hapšenje Jankovića u Srbiji i zaustavljanje i ispitivanje drugih kosovskih državljana dolazi nakon što je predsjednik Srbije Aleksandar Vučić najavio da će se hapsiti svi koji budu kršili Ustavni poredak Srbije.

On je to rekao dan nakon što je Policija Kosova uhapsila Srećka Sofronijevića 13. aprila, zbog kršenja Ustavnog poretka Kosova na protestima u Zvečanu i Sjevernoj Mitrovici 2021. godine, tokom akcije usmerene protiv krijumčarenja robe.

State department je rekao da sve strane treba da izbegavaju bilo koje akcije koje bi mogle da ugroze regionalnu bezbjednost i stabilnost.