Suočen sa dva gubitka

Bivši poslanik Samoopredjeljenja Afrim Kasolli kazao je da se premijer Kosova Albin Kurti suočava sa dva gubitka kada je riječ o nacrtu Zajednice srpskih opština, jer u slučaju da pošalje nacrt Ustavnom sudu izgubiće podršku građana, a ako ga ne pošalje, postoji mogućnost da Kosovo ne postane član Savjeta Evrope, prenisu ABC News.

Kasolli je naveo da je Kurti iskoristio Zajednicu srpskih opština kako bi došao na vlast, tako što je pričao da na  formiranje neće nikako pristati, ali da je trenutno u situaciji u kojoj je prinuđen da donese odluku šta da radi i na kom polju da podnese gubitak.

"Zajednica srpskih opština bi mogla da bude jedan od najvećih Kurtijevih izazova. Nacrt statuta i Zajednica su dva velika razloga koje je Kurti iskoristio za političku mobilizaciju i dolazak na vlast. Zbog pritiska, za imovinu manastira Visoki Dečani bio je prinuđen da donese odluku. S druge strane, suočava se i sa političkim pritiscima za slanje nacrta statuta Zajednice", kazao je Kasolli.

Kako pojašnjava, ako Kurti odluči da pošalje nacrt statuta Ustavnom sudu za osnivanje Zajednice zarad članstva Kosova u Savjetu Evrope, to će mu doneti izborni udarac zbog obećanja koja je godinama davao da to neće učiniti.

"S druge strane, ako to ne uradi, postaje jasno da Kosovo možda neće ući u Savjet Evrope, što bi opet bio veliki gubitak", poručuje Kasolli.

Izvor: Kosovo online/ABC News