Bivši diplomata

Bivši ambasador Kosova u Austriji Blerim Qanaj izjavio je da je Zajednica srpskih opština obaveza koju Kosovo mora da ispuni, ukazujući da u ovom trenutku premijeru Albinu Kurtiju odgovara da raspiše nove parlamentarne izbore, upravo kako bi se odložilo rješavanje tog pitanja, prenosi Koha.

"Kurtiju odgovara da izađe na izbore, posebno prije početka ozbiljnih rasprava o osnivanju ZSO, jer znamo da će ona biti osnovana", naveo je Qanaj.

Osvnuo se i na slučaj Banjska, od prošlog septembra, i ocjenio da Srbija može da izazove slične incidente, ali ne može da izazove novi rat na Kosovu, što, kaže, Kosovo treba da ima u vidu i da sluša savjete saveznika, a ne da povlači jednostrane poteze.

"Imamo vladu koja često donosi neke odluke koje su očigledno više 'ad hoc', nego što su dobro promišljene i dovele su do toga da međunarodna zajednica sama brine o nekim pitanjima bez saradnje sa Kosovom. Međunarodna zajednica vidi BiH kao opasniju zonu sukoba od Kosova, u ovom trenutku. Međutim, Kosovo je u opasnosti od mogućih grupa koje mogu da uđu i izazovu incidente", naglasio je Qanaj.

Tvrdi da se veći međunarodni pritisak vrši na Kosovo nego na Srbiju, ocjenjujući da je sama politika Vlade Kosova tome doprinela.

"Čini se da smo izazvali ovaj pritisak jer nismo bili konstruktivni po mnogim pitanjima", ocjenjuje diplomata.

Dodaje da Kosovo ipak ima sreće, jer je u fokusu međunarodne zajednice zbog geopolitičkih okolnosti u Evropi i rata u Ukrajini.

Izvor: Kosovo Online/Koha ditore