Pitanje dinara

Izaslanik Sjedinjenih Država za Zapadni Balkan Gabriel Escobar započeo je u srijedu posjetu Kosovu sastankom sa predsjednicom Vjosom Osmani, nakon čega bi o zabrani dinara trebao da razgovara i sa drugim kosovskim zvaničnicima.

Očekuje se da se Escobar sastane i sa opozicijom, te predstavnicima srpske zajednice na Kosovu.

Ova Escobarova poseta dolazi usled ponovnog zaoštravanja odnosa Prištine i Beograda, nakon odluke Centralne banke Kosova da ukine upotrebu srpskog dinara tako što se uređuje da jedino platno sredstvo bude euro.

Do sada je dinar cirkulisao u srpskim sredinama jer pripdnici srpske zajednice imaju razna primanja iz budžeta Srbije.

Američki izaslanik je u utorak rekao da će se tokom posete Prištini fokusirati na pronalaženje "mogućeg rešenje za nekoordinisanu odluku o zabrani dinara".

Eskobar je ponovio da se SAD ne protive zakonitosti te odluke, ali da imaju problema sa načinom na koji se ona sprovodi i efektom koji ona ima na srpsku zajednicu.

Dodao je da i da postoji raskol u diplomatskoj komunikaciji između SAD i Kosova, te da se partnerstvo između Sjedinjenih Država i Kosova "ne oslanja na pojedince ili partije".

U međuvremenu, Banka Poštanske štedionice iz Srbije je postavila montažne ekspoziture u neposrednoj blizini četiri granična prelaza sa Kosovom: Jarinja, Brnjaka, Končulјa i Merdara.

Iz Vlade Srbije je saopšteno da je takav potez napravljen kako bi se Srbima sa Kosova olakšalo podizanje svojih primanja iz budžeta Srbije, koja dobijaju u dinarima.

Pitanje dinara je bila i tema dijaloga Kosova i Srbije 27. februara u Briselu, koji je završen bez konkretnog rezultata a specijalni izaslanik EU Miroslav Lajčak je rekao da su potrebni dodatni sastanci.

Kosovo insistira na tome da je pitane ukidanje dinara "tehnička stvar", te da se o tome ne treba razgovarati u oiru dijaloga o normalizaciji odnosa, dok Srbija traži pronalaženje političkog rešenja.