Nema sprovođenja

Poslanik Samoopredjeljenja Alban Bajrami izjavio je da vlada premijera Albina Kurtija ne prihvata ZSO sa izvršnim ovlašćenjima, i da tako nešto neće biti sprovedeno sve dok je Kurti na vlasti, prenosi Teve 1.

"Neće biti Zajednice. Neće biti Udruženja sa izvršnim vlastima. Jasno smo stavili do znanja da sporazum za Asocijaciju, u osnovnom briselskom sporazumu, ali ni u ohridskom aneksu, nije na vrhu liste", rekao je on.

Naglasio je da će Kurti ponovo biti izabran za premijera, i da ni tada neće doći do ZSO sa izvršnim ovlašćenjima.

"Do sada smo o Asocijaciji slušali mnoge javne rasprave. To se ne dešava i neće se desiti. Videćete da će u narednom mandatu Albin Kurti i dalje biti premijer i da i dalje neće biti Asocijacije sa izvršnim ovlašćenjima“, dodao je on.

Bajrami je govorio i o odnosu Kurtijeve vlade sa međunarodnim saveznicima, za koje je rekao da nije bilo trenutka kada nisu bili tretirani kao partneri.

Ističe da sa stranim partnerima treba da postoji koordinacija o mnogim pitanjima, ali ne o svemu, jer Kosovo može da preduzme i neke samostalne akcije.

"Mislim da je to pretjerivanje jer ne možete da nađete trenutak da ih ne tretiramo kao partnere. Trebalo bi da postoji koordinacija za mnoga pitanja, ali ne za sve. Možda zvuči pretjerano, ali ne može zvaničnik vlade da stoji ispred ambasada i da ambasadorima govori šta odlučujemo. Preduzimamo neke akcije i onda možemo da razgovaramo o njima. U odnosu na Srbiju, ne možemo da popustimo kad god Srbija prigovara“, rekao je on.

O pitanju dinara, rekao je da je to nezavisna tehnička odluka Centralne banke Kosova. Takođe, ocjenio je da CBK, odnosno njen guverner, ima sopstvenu nezavisnost koja se ne može narušiti.

"Guverner ne dobija naloge premijera Kurtija o tome koju odluku da prvo izda, to je bila tehnička odluka nezavisne banke kao veoma važne institucije Kosova. Guverner nije zamjenik ministra, njega biraju poslanici Skupštine Kosova. Drugim riječima, njega bira narod. Guverner ne traži od vlade odobrenje za svaku odluku koju donese, on ima svoju nezavisnost koju ne možemo da kršimo. On je izrazio svoju volju, za koju vjerujem da je nešto izvanredno jer je pravno guverner mogao da odbije put u Brisel, ali je izrazio volju da razjasni sve nesporazume koji su u vezi sa ovom odlukom“, zaključio je Bajrami.

Izvor: Kosovo Online/Teve1