Obraćanje u Skupštini

Premijer Kosova Albin Kurti poručio je u Skupštini da je Kosovo oslobođeno nasljeđem politike koja je proizvela Adema Jasharija, prenosi Reporteri.

Kako kaže, istorija rata Adema Jasharija, i porodice Jashari i svih drugih sa njima sumiraju veliko političko i kulturno nasljeđe iz kojeg je proizašla sloboda i izgradnja Kosova.

"Kosovo je oslobođeno od Srbije upravo kroz političku sukcesiju koja je proizvela lik Adema Jasharija i od toga se naša zemlja jača. Otpor Jasharija u Prekazima je sam po sebi jedinstven, ali nije bez referenci u istoriji Albanaca. Otpor Adema Jasharija i UÇK je prirodni proizvod te iste kulture ustanka i boraca dobrovoljaca koji su se borili za zaštitu albanskih zemalja”, rekao je Kurti.

Ističe da su istrajnost Adema Jasharija i njegovih prijatelja da oslobode Kosovo stvorili uslove za oslobođenje Kosova i proglašenje njegove nezavisnosti.

"Danas je na Kosovu sloboda za koju se Adem Jashari borio do svoje smrti postala osnovna paradigma života i zakon modernog društva. U ovoj istoriji oslobođenja i izgradnje države, Adem Jashari i ono što njegova figura oličava ima veoma veliki udio, a to je u stvari nacionalni udio njegove zemlje i nacije. Sloboda je bila uslov života, a sloboda je postala uslov smrti za Adema Jasharija“, rekao je Kurti u Skupštini.

Izvor: Kosovo Online/Reporteri