Ništa drugačije

Poslanica Pokreta Samoopredjeljenje Arberesha Hiseni-Kryeziu tvrdi da će i sutrašnja runda dijaloga u Briselu biti neuspješna, jer kako ističe, pristup Srbije se nije promjenio, dok poslanica Alijanse za budućnost Kosova Time Kadrijaj krivi Vladu Kosova i netransparentan pristup premijera Albina Kurtija kada je dijalog u pitanju, prenosi Ekionomia onlajn.

Poslanica Pokreta Samoopredjeljenje, Arberesha Hiseni-Kryeziu, ističe da je Srbija razlog neuspjeha, jer se, kako navodi, promjenila Vlada Srbije, ali ne i mentaltet.

„Nije da očekujem nešto drugačije od onoga što se dešavalo na ranijim susretima između predstavnika država, jer razlog zašto očekivanja nisu velika je činjenica da imamo isti način razmišljanja i pristup države Srbije, koju će ovoga puta predstavljati na ovom skupu“, rekla je Hiseni-Kryeziu.

Dalje je rekla da Evropska unija treba da preduzme mjere protiv Srbije, jer je njen pristup, prema njenim riječima, nepodnošljiv.

„Bićemo spremni na dijalog u okviru procesa, ali pošto imamo posla sa stranom koja nije prihvatila osnovni sporazum, beskrajno ga kršila i rekla da nije spremna, ne očekujem da će biti bilo kakav rezultat, naravno da će na isti način pristupiti i dijalogu“, rekla je ona.

Prema njenim riječima, Srbija mora da promjeni pristup dijalogu.

„U potpunosti od Evropske unije zavisi kakav će zauzeti stav među strankama i koliko će biti prostora da Srbija insistira da se pitanja koja samo njih zanimaju pokrenu na diskusiju u okviru procesa. Ne vjerujem da će biti konkretnog rezultata. Dokle god takav dokument Srbija ne prihvati, ne znam kako da prevaziđemo druga pitanja, koja su u stvari potpuno definisana u ovom osnovnom dokumentu“, izjavila je Hiseni-Kryeziu.

Ona je naglasila da su kaznene mjere EU protiv Kosova nepravedne i da je trebalo odavno da budu uklonjene.

Poslanica Alijanse za budućnost Kosova Time Kadrijaj rekla je da će Kurti otići na sastanak, ali da dogovora neće biti. Ona je okrivila premijera za netransparentnost.

„Odjednom je određen datum bez objavljivanja dnevnog reda o čemu će se raspravljati, i mi kao poslanici smo u nevolji. Kurti ima obavezu da ozvaniči dnevni red sastanka, takođe nakon što se vrati da obavjesti Skupštinu Kosova o čemu se tamo razgovaralo. Oni su prihvatili nacrt statusa, a sada ga odbacuju, a zapravo su posrednici Evropske unije pokazali da su saglasni. To je najgori mogući nacrt, Kosovo ne treba da pravi ustupke”, rekla je Kadrijaj.

Ona je rekla da je i sama Vlada prihvatila ustupke za ukidanje mjera EU protiv Kosova.

„Pitala sam Bisliimija (potpredsjednika vlade) o uklanjanju mjera EU, da li se traži ustupak i on je priznao da je tako. Zna se šta je ustupak, treba da vode računa šta se prihvata i o čemu razgovara i da ne štete Kosovu. Za famoznu Zajednicu su protestovali, ljudi su ubijani za svoje ciljeve i sada se to prihvata bez dileme. Isto se desilo i sa zemljištem manastira Dečane koje je poklonio da bude dio Savjeta Evrope, a mi nismo postali dio organizacije“, dodala je Kadrijaj.

Izvor: Kosovo Online/Ekonomia Online