Politički analitičar

Najvažnija podjela između predsjednice Kosova Vjose Osmani i premijera Albina Kurtija je po pitanju ZSO i u odnosu sa međunarodnom zajednicom, smatra politički analitičar Artan Muhaxhiri. Kako ističe za Kosovo onlajn, dok je pristup Osmani prema međunarodnoj zajednici pragmantičniji, Kurtijevi načini ophođenja su radikalniji.

Muhaxhiri kaže da su Kurti i Osmani na početku želeli da pošalju sliku harmonije, što je, dodaje, nemoguće, jer dolaze iz različitih sredina.

"Sada su te podjele postale mnogo vidljivije. Mislim da je najvažnija podjela u odnosima sa međunarodnom zajednicom, jer Kurti ima radikalnije načine ophođenja sa međunarodnom zajednicom, Sjedinjenim Američkim Državama i najvažnijim članicama EU, kao što su Njemačka, Francuska i Italija. Predsjednica Osmani tu ima realniji i pragmatičniji način ophođenja", rekao je Muhaxhiri.

Još jedna velika podjela u stavovima između Kurtija i Osmani je nacrt ZSO, zbog čega je i došlo do najnovijeg sukoba između lidera Kosova.

"Posebno kada je u pitanju Zajednica srpskih opština, postoji velika razlika, jer je premijer imao priliku da pošalje nacrt Ustavnom sudu, nije to uradio. Predsjednica Osmani je bila više za taj korak i ulazak u Savjet Evrope, i mislim da je to najvažnija podjela", dodao je Muhaxhiri.

Osmani je dolaskom u Samoopredjeljenje donela i svoje glasačko tijelo, pa bi sukob sa Kurtijem, kao predsjednikom te stranke mogao da znači i 300.000 glasova manje, koliko je Osmani osvojila na predsjedničkim izborima.

"Očigledno je da je uzela glasove od LDK i poslala ih Samoopredjeljenju. To su njeni glasovi, pa ako ne bude u dobrim odnosima sa Samoopredjeljenjem, ti birači neće ponovo glasati za tu partiju", dodaje Muhaxhiri.

Kurti i Osmani poslali su sliku mlade generacije lidera koja je spremna da sarađuje, kaže Muhaxhiri, i dodaje da se sukobom narušava i njihov imidž i budi razočarenje kod glasačkog tijela.

"Takođe, postoji veliki problem sa imidžom Kurtija, kao i imidžom odnosa Kurtija i Osmani, jer su oni poslije izbora 2021. godine stvorili sliku mladog rukovodstva, mlade generacije lidera koji su konstruktivniji i spremniji da sarađuju jedni sa drugima od starije generacije lidera, ali sada im se isto dešava. To će biti veliko razočarenje za glasače na Kosovu, jer su se nadali novom iskoraku, novoj epohi političkog liderstva, a sada ih ovo vraća na mediokratske političke igre koje smo vidjeli u posljednjih 25 godina", zaključio je Muhaxhiri.

Izvor: Kosovo Online