Politički analitičar

Politički analitičar Shkelzen Maliqi smatra da je odluka Centralne banke Kosova da zabrani upotrebu dinara, bez koordinacije sa međunarodnim partnerima - greška.

"Odluku CBK da zabrani dinar, bez koordinacije, vidim kao grešku. Ali, greške se ponavljaju. I, prije dvije godine imali smo istu sa registarskim tablicama. Čak i da je odluka doneta, ona bi morala da se usaglasi, po pitanju rokova, da se pripremi teren... Ovo je i jedna vrsta provokacije, gdje je Kosovo ili Vlada Kosova izgubila kredite koje je dobila poslije Banjske", rekao je Maliqi za Gazetu blic.

Maliqiju ovaj scenario liči na "obezbjeđivanje peona u unutrašnjoj politici".

"Kurti je došao na vlast retorikom protiv stvaranja Zajednice opština sa srpskom većinom. Sada je u poziciji kada je prihvatio 'Ohridski sporazum', pa mora da radi na svemu čemu se protivi, a novi dogovor nije napravljen. A dogovor za Zajednicu je iz vremena Thaçija i Mustafe, tako da se sprema za izbore i ne znam da li ima tačnu računicu“, dodaje Maliqi.

On je rekao da su evropske, američke i nemačke diplomate koje podržavaju Kurtija i Samoopredjeljenje "veoma nervozne", jer razne opstrukcije sprečavaju stabilnost regiona.

Izvor: Kosovo Online/Gazetablic