Mala vjerovatnoća

Pravnici Ardian Bajraktari i Anton Nrecaj ocjenjuju da proces koji se trenutno vodi protiv aktuelnog predsjednika Skupštine Glauka Konjufce zbog izazivanja nereda u Skupštini Kosova 2016. godine treba da rezultira i njegovom smjenom sa te dužnosti, ali da sumnjaju da će se to i dogoditi, prenosi Albanian post.

Konjufca je 2017. optužen da je 10. avgusta 2016. godine u Skupštini bacio suzavac. Ukoliko bude osuđen, morao bi da podnese ostavku na mjesto predsjednika parlamenta, a na osnovu člana 70 Ustava bio bi mu automatski prekinut mandat poslanika.

Advokat Ardian Bajraktari kaže da bi Konjufci u slučaju pravosnažne presude prestao mandant predsjednika Skupštine, ali da je malo izvesno da će se to i dogoditi.

„Imam utisak da je, bez obzira na epilog sudske odluke u ovom slučaju, mala vjerovatnoća da će prestati mandat u ovom sazivu, jer čak i ako predsjednik Konjufca bude kažnjen, to će biti samo prvostepena odluka, koja će potom ići na druge instance. Apelacionom sudu će trebati vremena da razmotri slučaj”, kaže Bajraktari.

Anton Nrecaj, pravnik i viši savjetnik u Centru za pravnu pomoć i regionalni razvoj smatra da eventualna sudska presuda ne bi Konjufcu sprečila da bude smenjen ili podnese ostavku, ali da bi on to morao da uradi kako bi sačuvao integritet funkcije predsjednika Skupštine.

"U njegovom slučaju ovakva kazna bi umanjila poziciju predsjednika Skupštine, iako ga takva kazna ne sprečava da obavlјa tu funkciju. Ali, s druge strane, u demokratskom svijetu, u takvim situacijama, moralni čin ostavke bi sačuvao integritet pozicije predsjednika Skupštine“, kaže Nrecaj.

Obojica pravnika se slažu da postupak protiv Konjufce neće biti brzo završen, a ranija sudska praksa, podsjećaju, uglavnom je za slična krivična djela kažnjavala sa uslovnom osudom ili novčanom kaznom.

Albanian post podseća da su zbog istog krivičnog dijela prethodno već bili tadašnji poslanici Samoopredjeljenja, Albin Kurti i Albulena Haxhiu, današnja ministarka pravde.

Oni su osuđeni na uslovne kazne od 15, odnosno 16 mjeseci zbog upotrebe vatrenog oružja ili eskplozivnih sredstava i ometanja službenog lica u vršenju dužnosti.

Izvor: Kosovo Online/Albanian post